Κόσμος Κυριακή 27/02/2022, 15:22
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία – Ουκρανία: «Κρατάει» το Κίεβο, συμφωνία για έναρξη διαλόγου

Χάρτες με τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία

Ρωσία – Ουκρανία: «Κρατάει» το Κίεβο, συμφωνία για έναρξη διαλόγου

(upd) Σε συμφωνία για την έναρξη διαλόγου κατέληξαν Ουκρανία και Ρωσία, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Ουκρανού προέδρου, ενόσω βέβαια οι εχθροπραξίες συνεχίζονται για τέταρτο διαδοχικό 24ωρο.

Οι συζητήσεις, οι πρώτες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, θα διεξαχθούν τη Δευτέρα και συνιστούν αποτέλεσμα της σημερινής τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Λευκορώσου προέδρου, Αλεξάντερ Λουκασένκο. 

Η συνάντηση των δύο πλευρών θα λάβει χώρα στα σύνορα Ουκρανίας – Λευκορωσίας, κοντά στον ποταμό Pripyat.Ας σημειωθεί ότι η Ρωσία αρχικά είχε προτείνει ως τόπο διεξαγωγής των ειρηνευτικών επαφών την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, Μινσκ. 

Ωστόσο, η εν λόγω πρόταση απορρίφθηκε από το Κίεβο, δεδομένης της βοήθειας που προσφέρει η Λευκορωσία στα ρωσικά στρατεύματα, τα οποία χρησιμοποιούν τα λευκορωσικά εδάφη για να εξαπολύουν επιθέσεις στην ουκρανική πρωτεύουσα.  

Από τρία μέτωπα η ρωσική επίθεση

Όσον αφορά το μέτωπο του πολέμου, οι στρατιωτικές συγκρούσεις συνεχίζονται τόσο στο Κίεβο όσο και στα νότια – ανατολικά της Ουκρανίας, όπου λαμβάνουν χώρα σποραδικές ρωσικές επιθέσεις.  

Map showing whole country. Updated 27 FEB

 

Όπως γίνεται αντιληπτό κι από τους παρακάτω χάρτες του BBC, η Μόσχα εξαπολύει επιθέσεις από τρία διαφορετικά μέτωπα: Την Κριμαία και τη Μαύρη Θάλασσα, τις επαρχίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, καθώς και τη Λευκορωσία.

Map showing attack from the south. 27 FEB

Ο δήμαρχος του Κιέβου διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα στην ουκρανική πρωτεύουσα, η οποία συνεχίζει να κρατάει τη γραμμή άμυνας έναντι των επιθέσεων της Μόσχας. 

«Ο στρατός μας, οι δυνάμεις επιβολής του νόμου και οι ομάδες άμυνας συνεχίζουν να εντοπίζουν και να εξουδετερώνουν τους δολιοφθορείς» έγραψε ο Βιτάλι Κλίτσκο στα social media.  

Map showing Russian advance from north. 27 FEB

Tην ίδια ώρα, οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι εξακολουθούν να ελέγχουν και το Χάρκοβο, στα βορειοανατολικά της χώρας, παρά την πρωινή επίθεση της Ρωσίας. 

Map showing Russian advance from east 27 Feb

Η Δύση δε, συνεχίζει την προσπάθεια στήριξης των ουκρανικών δυνάμεων, αποστέλλοντας στρατιωτική βοήθεια και επιβάλλοντας νέο γύρo κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στο Χάρκοβο

Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν αγωγό φυσικού αερίου και διυλιστήριο

Ρωσία: Προτείνει συνομιλίες στη Λευκορωσία – Τι απαντά η Ουκρανία

ΥΠΕΞ: Διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο πρέσβη στην Αθήνα

Κυρ. Μητσοτάκης: Αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News