Business & Finance Τετάρτη 16/02/2022, 22:47
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H πιο σημαντική τιμή πετρελαίου στον κόσμο ξεπέρασε τα 100 δολάρια – Τι σημαίνει αυτό

H πιο σημαντική τιμή πετρελαίου στον κόσμο ξεπέρασε τα 100 δολάρια – Τι σημαίνει αυτό

Μία ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη συνέβη σήμερα στην αγορά πετρελαίου. Η τιμή Dated Brent, δηλ. αυτή που πληρώνουν τα διυλιστήρια και άλλοι αγοραστές στη Βόρεια Θάλασσα, έφθασε τα 100,80 δολαρια το βαρέλι σήμερα για πρώτη φορά από το 2014, σύμφωνα με την S&P Global Platts. Τα spreads στις τιμές των προθεσμιακών υποδηλώνουν ότι πρόκειται για την πιο «σφιχτή» αγορά έως σήμερα. 

Η τιμή Dated έχει ιδιαίτερη βαρύτητα επειδή καθορίζει τις ημερήσιες διακυμάνσεις σε μία σειρά περίπλοκων παραγώγων πετρελαίου και αποτελεί τη βάση για την τιμή εκατομμυρίων βαρελιών αργού που εμπορεύονται κάθε μέρα. Επίσης, καταδεικνύει ότι το ράλι των προθεσμιακών – που ξεπέρασαν προς στιγμή σήμερα τα 96 δολάρια το βαρέλι – καθοδηγείται από αυτά που συμβαίνουν στον πραγματικό κόσμο και όχι μόνο από θεωρητικά σενάρια ή γεωπολιτικές ανησυχίες. 

Dated Brent tops $100 as the futures curve rockets higher
  

Η αγορά πετρελαίου ακολουθεί την ανιούσα επειδή η ζήτηση έχει αυξηθεί πολύ περισσότερο απ΄ό,τι είχαν προβλέψεις διεθνείς οργανισμοί, μεταξύ των οποίων η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ). Αυτό σε συνδυασμό με την αυξημένη κατανάλωση δείχνει ότι οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ+ δεν κατάφεραν να διοχετεύσουν στην αγορά την αναγκαία ποσότητα πετρελαίου για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες. 

Η τιμή Dated Brent αντανακλά μία τιμή πετρελαίου που είναι πολύ πιο άμεση από την αγορά των προθεσμιακών συμβολαίων. Το ράλι της δείχνει πόσο πρόθυμοι είναι οι traders να πληρώσουν ακόμη και υψηλή τιμή για να διασφαλίσουν τα βαρέλια που έχουν να παραδώσουν στα διυλιστήρια. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Σε τροχιά προς τα 100 δολάρια η τιμή του πετρελαίου 

Μοοdy’s: Πόσο απειλείται η Ελλάδα από μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News