Business & Finance Πέμπτη 3/02/2022, 22:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 90 δολάρια το αργό – Κέρδη 2% για τις τιμές

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 90 δολάρια το αργό – Κέρδη 2% για τις τιμές

Διατηρούν την κεκτημένη τους ταχύτητα οι τιμές πετρελαίου, καθώς οι προβλέψεις εξακολουθούν να κάνουν λόγο για περιορισμένη προσφορά καθώς ο ΟΠΕΚ+ συντηρεί τη «σκληρή» γραμμή του για σταδιακή αύξηση της παραγωγής. 

Η περιορισμένη προσφορά και οι γεωπολιτικές ανησυχίες έχουν ωθήσει σε άνοδο 15% τις τιμές πετρελαίου από τις αρχές του έτους έως σήμερα. Η ζήτηση παραμένει αυξημένη, καθώς η νέα μετάλλαξη Όμικρον έχει πολύ μικρό αντίκτυπο μέχρι στιγμής στις καταναλωτικές δαπάνες στις κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη. 

Ο ΟΠΕΚ και οι κορυφαίοι παραγωγοί του πλανήτη συμφώνησαν να παραμείνουν σταθεροί στην αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως παρά τις πιέσεις από τις καταναλώτριες χώρες να αυξήσει πιο γρήγορα την προσφορά. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο ενισχύθηκε 1,77% ξεπερνώντας τα 91 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Ν.Υόρκη η τιμή αργού κινήθηκε στα 90,18 δολάρια με άνοδο άνω του 2%. Είναι η πρώτη φορά από τις 4 Οκτωβρίου του 2014 που το αμερικανικό αργό κλείνει πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι. 

Αναλυτές της Goldman Sachs προβλέπουν ότι η τιμή brent θα ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι στο τρίτο τρίμηνο. Η επενδυτική τράπεζα έχει προβλέψει ότι ο ΟΠΕΚ+ μπορεί να αποφασίσει να επαναφέρει πιο γρήγορα την παραγωγή του στα κανονικά επίπεδα. Ωστόσο, το Ιράκ διοχέτευσε 4,16 εκατ.βαρέλια ημερησίως τον Ιανουάριο χαμηλότερα από το όριο των 4,28 εκατ.βαρελιών ημερησίως στο πλαίσιο της συμφωνίας με τον ΟΠΕΚ+, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters. 

Αναλυτές βλέπουν τώρα την αμερικανική παραγωγή ως «σανίδα σωτηρίας», παρότι η συνολική παραγωγή κυμάνθηκε στα 11,5 εκατ.βαρέλια ημερησίως την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης. Ο διευθύνων σύμβουλος της ConocoPhillips, Ράιαν Λάνσε, αναμένει τώρα μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ για φέτος. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters    

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News