Business & Finance Τετάρτη 16/02/2022, 18:08
ΑΓΟΡΕΣ

Σε τροχιά προς τα 100 δολάρια η τιμή του πετρελαίου

Ανακάμπτουν τα συμβόλαια του «μαύρου χρυσού»

Σε τροχιά προς τα 100 δολάρια η τιμή του πετρελαίου

Πολύ κοντά στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας επταετίας επανέρχεται η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, με τους επενδυτές να εξακολουθούν να αποτιμούν τις εξελίξεις στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα. 

Ενδεικτικά, η τιμή των συμβολαίων WTI ενισχύεται κατά 2,41% και διαμορφώνεται στα 94,29 δολάρια, ανακτώντας ένα μεγάλο μέρος των απωλειών της Τρίτης. Κατά 2,5% αυξάνεται και η τιμή των συμβολαίων Brent, η οποία σκαρφαλώνει στα 95,95 δολάρια ανά βαρέλι. 

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τρίτη, τα συμβόλαια του «μαύρου» χρυσού υποχώρησαν κατά τουλάχιστον 3%, μετά τις πληροφορίες περί αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία, μια εξέλιξη που μεταφράστηκε ως βήμα αποκλιμάκωσης της έντασης. 

Ωστόσο, σήμερα οι τιμές του πετρελαίου ανακάμπτουν κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2014, εν μέσω των ανησυχιών για την επάρκεια των διεθνών αποθεμάτων. Ένα πρόβλημα, το οποίο ενισχύεται κι από την εκρηκτική ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης. 

Στο επίκεντρο δε, παραμένουν και οι γεωπολιτικές εντάσεις στην Ουκρανία, καθώς το σενάριο ενός πολέμου -με καταστροφικές συνέπειες στην αγορά του πετρελαίου λόγω του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου που διασχίζει τη χώρα- δεν έχει αποκλειστεί οριστικά και αμετάκλητα.  

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές, οι οποίοι προβλέπουν ότι το πετρέλαιο θα μπορούσε να φθάσει λίαν συντόμως στο ψυχολογικό όριο των 100 δολαρίων. Ιδίως εφόσον δεν υπάρχει μια ορατή αποκλιμάκωση στις ενεργειακές πιέσεις της Ευρώπης. 

«Η χαλάρωση των εντάσεων στην Ουκρανία απλώς καθυστερούν την πορεία προς τα 100 δολάρια» προειδοποιεί χαρακτηριστικά ο Craig Erlam, αναλυτής της OANDA, μιλώντας στο πρακτορείο CNBC.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Moody’s: Πόσο απειλείται η Ελλάδα από μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News