Business & Finance Δευτέρα 17/01/2022, 21:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: H περιορισμένη προσφορά τροφοδοτεί την άνοδο των τιμών

Πετρέλαιο: H περιορισμένη προσφορά τροφοδοτεί την άνοδο των τιμών

Συνέχισαν και σήμερα την κούρσα ανόδου οι τιμές πετρελαίου, με τους επενδυτές να στοιχηματίζουν ότι η παγκόσμια προσφορά θα παραμείνει περιορισμένη, παρά το γεγονός ότι οι μειώσεις από τους κορυφαίους παραγωγούς αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την αύξηση της παραγωγής στη Λιβύη. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο ενισχύθηκε 0,5% στα 86,48 δολάρια το βαρέλι, πλησιάζοντας μάλιστα προς στιγμή πολύ κοντά το φράγμα των 87 δολαρίων, το υψηλότερο επίπεδο από τις 3 Οκτωβρίου του 2018 στα 86,71 δολάρια. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή αργού κινείτο στα 84,35 με άνοδο 0,6% αφού και αυτή άγγιξε ενδοσυνεδριακά τα 84,80 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τις 10 Νοεμβρίου. 

Κάποια προθεσμιακά συμβόλαια προϊόντων πετρελαίου εκτινάχθηκαν σε υψηλά πολλών ετών, γεγονός που υποδηλώνει ότι το ράλι της τιμής brent θα συνεχιστεί για παρατεταμένη περίοδο, σύμφωνα με traders. Το θετικό κλίμα συνεχίζεται καθώς ο ΟΠΕΚ+ δεν αυξάνει σημαντικά την προσφορά του για να καλύψει την υψηλή ζήτηση, σημειώνει αναλυτής της Fujitomi Securities.

O OΠΕΚ και οι εταίροι του μεταξύ των οποίων η Ρωσία μειώνει σταδιακά τις μειώσεις στην παραγωγή στις οποίες προχώρησε όταν η ζήτηση κατέρρευσε το 2020. Ωστόσο, πολλοί μικρότεροι παραγωγοί δεν έχουν αυξήσει την προσφορά τους, ενώ άλλοι διστάζουν να διοχετεύσουν υπερβολικά μεγάλη ποσότητα σε περίπτωση νέου κύματος Covid. Παρ΄όλα αυτά, η παραγωγή της Λιβύης επέστρεψε στα 1,2 εκατ.βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με τη National Oil Corp. Tην προηγούμενη εβδομάδα, η παραγωγή της βρισκόταν στα 700.000 βαρέλια, όπως σημειώνει αναλυτής της Commerzbank.  

Μέχρι στιγμής, οι ανησυχίες για την προσφορά έχουν επισκιάσει την είδηση για πιθανή αύξηση στρατηγικών αποθεμάτων από την Κίνα. Πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι η Κίνα σχεδιάζει να απελευθερώσει νέες ποσότητες από τα στρατηγικά της αποθέματα στη διαρκεια των διακοπών για το Νέα Σεληνιακό Έτος στις 31 Ιανουαρίου έως 6 Φεβρουαρίου. 

Σε όλα αυτά, αναλυτές επικαλούνται και την απειλή μείωσης της προσφοράς εν μέσω γεωπολιτικών ανησυχιών με την Ρωσία να έχει απειλήσει για στρατιωτική επέλαση στην Ουκρανία, εάν η διπλωματική οδός αποτύχει. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News