Business & Finance Παρασκευή 14/01/2022, 15:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Έλλειμμα μετά από σχεδόν 4 χρόνια ελέω ενεργειακής κρίσης

Ευρωζώνη: Έλλειμμα μετά από σχεδόν 4 χρόνια ελέω ενεργειακής κρίσης

Έλλειμμα για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια καταγράφηκε στο εμπορικό ισοζύγιο της Ευρωζώνης τον περασμένο Νοέμβριο, με το εκτίναξη του κόστους στις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, να φέρνει την αρνητική αυτή εξέλιξη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat, τον Νοέμβριο το εμπορικό ισοζύγιο των 19 χωρών που μοιράζονται το ευρώ παρουσίασε έλλειμμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ, από πλεόνασμα 25 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2020, με τις εισαγωγές να αυξάνονται κατά 32% και τις εξαγωγές κατά 14,4%. 

Τελευταία φορά που καταγράφηκε αρνητικό πρόσημο στο εμπορικό ισοζύγιο της Ευρωζώνης ήταν τον Ιανουάριο του 2017, με έλλειμμα 600 εκατ. ευρώ. 

Ξεχωριστά στοιχεία για το σύνολο της Ε.Ε., έδειξαν ότι το έλλειμμα στην ενέργεια κατά στο 11μηνο εκτινάχθηκε κατά 68%, στα 241,7 δισ. ευρώ. Για το ίδιο διάστημα το έλλειμμα με τη Ρωσία η οποία αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο των προμηθειών πετρελαίου και το 40% του φυσικού αερίου της Ε.Ε., διογκώθηκε περισσότερο από τέσσερις φορές, στα 60,4 δισ. ευρώ, από 13,7 δισ. ευρώ στο 11μηνο του 2020. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Ευρωζώνη: Πτωτικά η βιομηχανική παραγωγή τον Νοέμβριο – Πώς κινηθηκε στην Ελλάδα

Αποσυμπίεση στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου – Υποχωρούν οι τιμές

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News