Business & Finance Δευτέρα 10/01/2022, 22:13
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Οι ανησυχίες για τη ζήτηση ρίχνουν τις τιμές

Πετρέλαιο: Οι ανησυχίες για τη ζήτηση ρίχνουν τις τιμές

Υποχώρησαν οι τιμές πετρελαίου, καθώς επανήλθαν οι ανησυχίες για τη ζήτηση λόγω της ραγδαίας επέλασης της Όμικρον αντισταθμίζοντας τους φόβους για διακοπή της προσφοράς από το Καζακστάν. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο υποχώρησε 1,37% κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού κινείτο στα 78 δολάρια με απώλειες 1,1%. Ωστόσο, στην αρχή της συνεδρίασης και οι δύο τομές κατέγραφαν άνοδο της τάξης των 50 σεντς. 

«Οι τιμές πετρελαίου ακολούθησαν το sell off της αγοράς μετοχών εν μέσω ανησυχιών για την Όμικρον», εξηγεί ο Φίλ Φλιν, αναλυτής της Price Futures στο Σικάγο. Η αγορά υπαναχώρησε επίσης από τα αρχικά κέρδη της και εξαιτίας της Λιβύης που ανακοίνωσε ότι η παραγωγή της αυξήθηκε. 

Γενικότερα, οι επενδυτές προσπαθούν να ζυγίσουν την πρόσφατη αναταραχή στο Καζακστάν και την ένταση στις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία για την Ουκρανία καθώς προσπαθούν να αξιολογήσουν πιθανές διαταραχές στην προσφορά τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, οι ανησυχίες για τη νέα μετάλλαξη επανέρχονται στην αγορά μετά την άνοδο της προηγούμενης εβδομάδας.

Οι τιμές πετρελαίου αυξήθηκαν 5% το προηγούμενο πενθήμερο καθώς οι βίαιες διαδηλώσεις στο Καζακστάν διέκοψαν σημαντικές γραμμές σιδηροδρομικών μεταφορών και έπληξαν την παραγωγή στα μεγάλα κοιτάσματα του Τενγκίζ, την ώρα που οι εργασίες συντήρησης στους αγωγούς της Λιβύης μείωσαν την παραγωγή στα 729.000 βαρέλια ημερησίως από το υψηλό των 1,3 εκατ.βαρελιών ημερησίως πέρυσι.  

Επίσης, την προηγούμενη εβδομάδα, οι τιμές πετρελαίου βρήκαν στήριξη στην άνοδο της ζήτησης και στη μικρότερη του αναμενομένου αύξηση της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+. Η παραγωγή του καρτέλ αυξήθηκε το Δεκέμβριο μόλις κατά 70.000 βαραέλια ημερησίως από τον αμέσως προηγούμενο μήνα, λιγότερο από την επιτρεπόμενη αύξηση των 253.000 βαρελιών που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ+. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News