Business & Finance Τετάρτη 29/12/2021, 22:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Γύρισε σε άνοδο – Κέρδη άνω του 4% την εβδομάδα

Πετρέλαιο: Γύρισε σε άνοδο – Κέρδη άνω του 4% την εβδομάδα

Σε άνοδο επέστρεψαν οι τιμές πετρελαίου παρά την αρχική πτώση, καθώς υπερίσχυσαν τελικά τα στοιχεία που έδειξαν μείωση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, αντισταθμίζοντας τις ανησυχίες ότι η εξάπλωση της νέας μετάλλαξης Όμικρον μπορεί να έχει αντίκτυπο στη ζήτηση. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο ξεπέρασε και πάλι το φράγμα των 79 δολαρίων χωρίς ωστόσο να καταφέρει να φθάσει τα 80 δολάρια, αφού αρχικά κινείτο κάτω των 79 δολαρίων. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή αργού διαμορφώθηκε στα 76,56 δολάρια με άνοδο 0,64%. 

Στις ΗΠΑ, ο μέσος αριθμός των ημερησίως μολύνσεων άγγιξε το ρεκόρ των 258.312 τις τελευταίες επτά μέρες, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters. Η εξέλιξη αυτή επανέφερε στην αρχή της συνεδρίασης τις ανησυχίες για μείωση της ζήτησης, όπως είχε συμβεί στις αρχές του 2020. 

Ωστόσο, τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 3,6 εκατ.βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα στα 420 εκατ.βαρέλια συγκριτικά με τις προβλέψεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για μείωση 3,1 εκατ.βαρελιών. Σε μείωση κατά 1,5 εκατ.βαρέλια και τα αποθέματα βενζίνης στις ΗΠΑ.  

Ο Αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ότι ο ΟΠΕΚ+ δεν πρόκειται να υποχωρήσει στις πιέσεις της Ουάσιγκτον για αύξηση της παραγωγής, καθώς παραμένει σταθερά στην πολιτική του θέλοντας να δώσει σωστή καθοδήγηση στην αγορά. Οι επενδυτές περιμένουν τη συνεδρίαση των υπουργών Πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ στις 4 Ιανουαρίου, οπότε και θα αποφασίσουν για το εάν θα αυξήσουν την παραγωγή τους κατά 400.000 βαρέλια όπως έχει προγραμματιστεί. 

Από την αρχή της εβδομάδας έως σήμερα, το αργό ενισχύεται κατά 4,4% και το brent κατά 5,4%, με τα δύο συμβόλαια να οδεύουν προς ετήσια κέρδη που ξεπερνούν το 54%, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News