Business & Finance Παρασκευή 28/01/2022, 21:11
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Στην έκτη εβδομάδα κερδών – Άνοδος 2% για το αργό

Πετρέλαιο: Στην έκτη εβδομάδα κερδών – Άνοδος 2% για το αργό

Προς την έκτη εβδομάδα κερδών οδεύουν οι τιμές πετρελαίου, στο πιο παρατεταμένο σερί ανόδου από τον Οκτώβριο του 2021, με τις τιμές να συνεχίζουν να κινούνται κοντά σε υψηλό επταετίας, μετά το δυναμικό ξεκίνημα του 2022. 

Η τιμή αργού στη Νέα Υόρκη κινείται πάνω από τα 87 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας σε εβδομαδιαία βάση κέρδη 2%, καθώς η ισχυρή ζήτηση εξακολουθεί να ξεπερνά την προσφορά. Μάλιστα, τόσο επενδυτικές τράπεζες της Wall Street όσο και αξιωματούχοι από τη βιομηχανία πετρελαίου προβλέπουν ότι οι τιμές θα φθάσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι έως το καλοκαίρι. Στην άνοδο των τιμών συμβάλουν και οι γεωπολιτικές ανησυχίες από μία πιθανή σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο κινήθηκε σήμερα στα 90,59 δολάρια, αφού νωρίτερα άγγιξε και πάλι τα 91,70 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή αργού κινήθηκε στα 87,66 δολάρια με άνοδο άνω του 1%, αφού και αυτή αρχικά είχε ξεπεράσει τα 88 δολάρια, υψηλό επταετίας. 

«Η ζήτηση παραμένει υψηλή, η προσφορά δυσκολεύεται να ανταποκριθεί και αυτό αντανακλά την εικόνα στην αγορά. Τα γεωπολιτικά γεγονότα επηρεάζουν την αγορά εμπορευμάτων πολύ περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν και αναμφισβήτητα τα 100 δολάρια το βαρέλι είναι ακριβώς το επίπεδο στο οποίο θα δούμε το πετρέλαιο να κινείται τους επόμενους μήνες», σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Chevron Μάικ Γουίρθ. 

Oil is headed for a sixth weekly gain as demand recovers amid tight supplies   

Το δυναμικό ξεκίνημα της αγοράς πετρελαίου λαμβάνει χώρα παρά τις έντονες πιέσεις που δέχονται οι αγορές μετοχών αφότου η Φέντεραλ Ριζέρβ σηματοδότησε ότι είναι έτοιμη να πολεμήσει τον πληθωρισμό. Προς το παρόν, οι τιμές πετρελαίου έχουν καταφέρει να ξεπεράσει το αρνητικό κλίμα που παρατηρείται σε άλλες κατηγορίες ενεργητικού, με την κατανάλωση να βρίσκεται στα πρόθυρα να επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα. 

Η προσοχή τώρα είναι στραμμένη στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ και των κορυφαίων εταίρων του την επόμενη εβδομάδα στις 2 Φεβρουαρίου, προκειμένου να αποφασίσουν για την ποσότητα πετρελαίου που θα απελευθερώσουν στην αγορά το Μάρτιο. 

«Η παραγωγή του ΟΠΕΚ+ αυξάνεται σταδιακά, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να καλύψει τη ζήτηση», σημειώνει ο Ροχάν Ρέντι, αναλυτής της Global X Management. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

«Καίει» η ενέργεια εν μέσω έντονων καιρικών φαινομένων

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News