Business & Finance Τετάρτη 16/12/2020, 14:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Σχέδιο για εθνικές bad banks

Κομισιόν: Σχέδιο για εθνικές bad banks

Το σχέδιό της για να βοηθήσει τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν τα κόκκινα δάνεια ευκολότερα και να συνεχίσουν να δανείζουν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις παρουσίασε σήμερα η Κομισιόν. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αναμένεται να αυξηθούν στην Ευρώπη το 2021, όταν λήγουν τα έκτακτα μέτρα του μορατόριουμ που εφαρμόζονται εξαιτίας της πανδημίας.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ευρωπαϊκών τραπεζών ανέρχονται στο 2,8% του συνόλου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουνίου, και έχουν αυξηθεί κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Ο επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ, Αντρέα Ενριά, έχει προειδοποιήσει για ένα «τεράστιο κύμα» κόκκινων δανείων, που θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 1,4 τρισ. δολάρια.

«Σήμερα προτείνουμε ένα πακέτο μέτρων τα οποία, ενώ προσφέρουν προστασία του δανειολήπτη, μπορούν να βοηθήσουν να αποτραπεί μία αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων παρόμοια με εκείνη που σημειώθηκε μετά την προηγούμενη χρηματοοικονομική κρίση», είπε ο επίτροπος Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών Μάρεντ ΜακΓκίνες.

Η Κομισιόν προτείνει τη δημιουργία ενός δικτύου bad banks, το οποίο θα στηρίζεται από μία κεντρικά βάση δεδομένων, προκειμένου να βελτιωθεί η διαφάνεια.

Πάντως, το σχέδιο δεν προτείνει τη δημιουργία μίας πανευρωπαϊκής bad bank, όπως έχει ζητήσει ο Ενριά, καθώς η επίτευξη συμφωνίας για κάτι τέτοιο θα σπαταλούσε «πολύτιμο χρόνο», σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Εν καιρώ, οι bad banks θα χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν ένα πρότυπο, για να διασφαλίσουν ότι τα στοιχεία για τα κόκκινα δάνεια είναι συγκρίσιμα σε όλη την Ευρώπη.

Οι Βρυξέλλες θέλουν επίσης μεγαλύτερη σύγκλιση ανάμεσα στα πτωχευτικά δίκαια των χωρών μελών και προτείνουν  μία τράπεζα που αγοράζει κόκκινα δάνεια να μην χρειάζεται να βάλει στην άκρη περισσότερα κεφάλαια από τον πωλητή.

Η πρόταση της Κομισιόν αναφέρει επίσης ότι στις τράπεζες που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα, δεν θα πρέπει να δοθεί κρατική βοήθεια για την αντιμετώπιση του οικονομικού σοκ του κορωνοϊού.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News