Business & Finance Τρίτη 15/12/2020, 18:03
BUSINESS & FINANCE

«Απασφάλισε» η Κομισιόν – Τι περιμένει τις Big Tech

«Απασφάλισε» η Κομισιόν – Τι περιμένει τις Big Tech

Τους νέους κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι θα ρυθμίζουν τη λειτουργία των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, παρουσίασε σήμερα η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε., ανακοινώνοντας μια σειρά νέων μέτρων.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή προχώρησε στην εισαγωγή του Νομοσχεδίου Ψηφιακών Αγορών, το οποίο διαρθρώνεται στη βάση δύο βασικών ανησυχιών των Βρυξελλών:

  • Πόσο ισχυρές έχουν γίνει ορισμένες τεχνολογικές εταιρείες
  • Πώς οι μικρότερες επιχειρήσεις θα ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις τις μεγάλες εταιρείες

Οι νέοι κανόνες

Μία από τις βασικές τομές των νέων κανονισμών είναι ο τερματισμός της τακτικής περί προτίμησης των «δικών μου προϊόντων και υπηρεσιών». Όταν, για παράδειγμα, η μηχανή αναζήτησης της Google ή η εφαρμογή αναζήτησης της Apple σκόπιμα ιεραρχούν στην κορυφή των αναζητήσεων των χρηστών τα δικά τους προϊόντα και υπηρεσίες.

Μ’ αυτό τον τρόπο, η Κομισιόν φιλοδοξεί να παράσχει και στις μικρότερες εταιρείες τη δυνατότητα να επιλεχθούν από τους καταναλωτές μέσω των μεγάλων πλατφόρμων αναζήτησης.

Παράλληλα, οι τεχνολογικές εταιρείες Apple και Google θα πρέπει να επιτρέπουν στους χρήστες να απεγκαταστούν εφαρμογές, οι οποίες προϋπάρχουν στις συσκευές τους, καθώς και να παρουσιάζουν αριθμητικά δεδομένα, τα οποία θα πρέπει να διανέμονται δωρεάν.

Τα νέα πρόστιμα

Η μη συμμόρφωση με τους παραπάνω κανόνες θα μπορούσε να επιφέρει την επιβολή προστίμων, ύψους έως και το 10% του συνολικού ετήσιου τζίρου που πραγματοποιούν στην ενιαία αγορά της Ε.Ε.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε περίπτωση συστηματικής παραβίασης των κανονισμών, θα έχει το δικαίωμα να αναγκάζει τις τεχνολογικές εταιρείες να αποεπενδύουν συγκεκριμένους κλάδους.

Στο μεταξύ, η Κομισιόν ανακοίνωσε και το Νομοσχέδιο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες, το οποίο προβλέπει την άμεση αφαίρεση παράνομου και επιβλαβούς περιεχομένου από τις ψηφιακές πλατφόρμες. Εφόσον, οι εταιρείες του κλάδου δεν πράττουν όπως ορίζει ο νόμος, τότε οι Βρυξέλλες θα έχουν το δικαίωμα επιβολής προστίμων.

Η Επίτροπος Ανταγωνισμού της Ε.Ε., Μάργκρετ Βεστάγκερ, περιέγραψε τα δύο νομοσχέδια ως «ορόσημα στην προσπάθεια να συγχρονιστεί η Ευρώπη με την ψηφιακή εποχή».

Πλέον, μετά την παρουσίαση της Κομισιόν, τα δύο νομοσχέδια θα πρέπει να εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μια διαδικασία η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί αρκετά γρήγορα, δεδομένης της ευρείας συναίνεσης. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News