Business & Finance Τρίτη 15/12/2020, 10:27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα «σταυροφορία» Κομισιόν κατά τεχνολογικών κολοσσών

Νέα «σταυροφορία» Κομισιόν κατά τεχνολογικών κολοσσών

Τις επιχειρηματικές τους πρακτικές στην Ευρώπη καλούνται να αλλάξουν οι Amazon, Apple, Facebook και Google -που ανήκει στην Αlphabet- ειδάλλως θα βρεθούν αντιμέτωπες με βαριά πρόστιμα που φθάνουν έως και το 10% τους τζίρου τους. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα προσχέδιο κανονισμών που αποτελούν την έως τώρα πιο σοβαρή προσπάθεια της Κομισιόν να περιορίσει την υπερβολική ισχύ των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών, που ελέγχουν online πλατφόρμες, στις οποίες βασίζονται χιλιάδες επιχειρήσεις και εκατομμύρια Ευρωπαίου. 

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί και η δεσπόζουσα θέση τους έχει βρεθεί στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών ανά τον κόσμο. Η Ευρωπαία επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, και ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, θα παρουσιάσουν τους κανονισμούς που αποσκοπούν όχι μόνο να περιορίσουν τη δύναμη των τεχνολογικών κολοσσών, αλλά και να διαφυλάξουν τους κανόνες περί θεμιτού ανταγωνισμού.

Η Πράξη Ψηφιακών Αγορών προβλέπει την επιβολή προστίμου έως και στο 10% του ετήσιου κύκλου εργασιών για όσες τεχνολογικές βρεθεί ότι παραβαίνουν τους κανονισμούς, ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters. Παράλληλα, η Κομισιόν καταρτίζει μια λίστα με διάφορα κριτήρια, όπως ο αριθμός χρηστών, έσοδα και αριθμός αγορών στις οποίες έχουν ενεργό παρουσία, αναφέρουν οι πηγές.

Οι κανονισμοί καλούν τις εταιρείες να καταβάλλουν περισσότερες προσπάθειες για την αντιμετώπιση παράνομου περιεχομένου στις πλατφόρμες τους, και μέτρα που να αποτρέπουν την εκ προθέσεως χειραγώγηση των Online υπηρεσιών για σκοπούς όπως το να επηρεασθεί το αποτέλεσμα εκλογών ή δημόσια υγεία, μεταξύ άλλων. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News