Business & Finance Τρίτη 15/02/2022, 15:37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσο-ουκρανικό: Ελλοχεύει κρίση και στις τιμές τροφίμων

Ρωσο-ουκρανικό: Ελλοχεύει κρίση και στις τιμές τροφίμων

Διάχυτη είναι η ανησυχία για τον αντίκτυπο που θα έχει παγκοσμίως και ιδίως στην Ευρώπη μία εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αφού οι δύο χώρες δεν παιζουν κεντρικό ρόλο μόνο στην ροή φυσικού αερίου, αλλά και στην παροχή βασικών τροφίμων.

Συγκεκριμένα, η Ρωσία είναι κορυφαία παγκοσμίως στις εξαγωγές σιταριού, ενώ η Ουκρανία επίσης εξάγει μεγάλες ποσότητες σιταριού, αλλά και καλαμποκιού. Συνεπώς, οποιαδήποτε αναταραχή θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις τιμές των τροφίμων και ιδίως στις χώρες, οι οποίες εξαρτώνται σε τεράστιο βαθμό από τις ρωσικές και ουκρανικές εξαγωγές.

Ήδη οι τιμές των σιτηρών κινούνται σε υψηλά επίπεδα με τους επενδυτές να έχουν στραμμένα τα βλέμματα στις εξελίξεις. «Υπάρχουν ξεκάθαρες διακυμάνσεις βάσει της κατάστασης που επικρατεί», σημειώνει σχετικά ο Peter Meyer, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης σιτηρών στην S&P Global Platts.

Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα παγκοσμίως ανέβηκε έως και 28% το 2021, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, ενώ εξαιτίας των συνεχιζόμενων προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες, αναμένεται πως οι τιμές θα αυξηθούν περαιτέρω και φέτος.

«Η Ουκρανία είναι βασική εξαγωγική δύναμη σιταριού και καλαμποκιού και οποαδήποτε αναταραχή στις εξαγωγές θα οδηγούσε σε αύξηση των παγκόσμιων τιμών», δήλωσε η Ophelia Coutts, αναλύτρια στην συμβουλευτική Verisk Maplecroft.

Η ίδια συνέχισε λέγοντας: «Ένας συνδυασμός υψηλών τιμών τροφίμων και ενέργειας θα εντείνει την κρίση του κόστους ζωής και θα αυξήσει το περιθώριο για κοινωνική κρίση σε πολλά μέρη, ιδίως στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή», συνεχίζει η ίδια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και στην περίπτωση επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία, εάν εισβάλει, και πάλι θα μπορούσε να υπάρξει διαταραχή στην αγορά. Ακόμη και εάν δεν επιβληθούν κυρώσεις συγκεκριμένα στα αγροτικά προϊόντα, η διακοπή των σχέσεων με το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και πάλι θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

Φυσικό αέριο: Το Plan B εάν η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα

Κρεμλίνο: Θα απαντήσουμε αν «χάσουμε» Ρώσους στην Ουκρανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News