Business & Finance Σάββατο 12/02/2022, 08:28
ΑΓΟΡΕΣ

Ουκρανία – Ρωσία: Το σενάριο του πολέμου φοβίζει τις αγορές – Sell off στις μετοχές, άλμα στο πετρέλαιο

Ουκρανία – Ρωσία: Το σενάριο του πολέμου φοβίζει τις αγορές – Sell off στις μετοχές, άλμα στο πετρέλαιο

Έντονη αναταραχή επικρατεί στις διεθνείς αγορές, εν μέσω της ανησυχίας για επικείμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κάτι που έχει οδηγήσει τους επενδυτές σε μαζικά sell off. 

Οι μετοχές, χαρακτηριστικά, στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης υπέστησαν χθες βράδυ εκτεταμένες απώλειες, με τον τεχνολογικό δείκτη να κατρακυλά κατά 2,8% και να υποχωρεί κάτω από τις 13.800 μονάδες. 

Παράλληλα, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 μειώθηκε κατά 1,9% και βρέθηκε στις 4.418 μονάδες, ενώ ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones απώλεσε 500 μονάδες (-1,45%) και οπισθοχώρησε στις 34.738 μονάδες. 

Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου εκτοξεύθηκε κατά 4,5% και ενισχύθηκε στα επίπεδα των 94 δολαρίων ανά βαρέλι, καθώς οι επενδυτές αρχίζουν και αποτιμούν το σενάριο της στρατιωτικής κλιμάκωσης και των αναταράξεων στην αγορά του «μαύρου χρυσού».

Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η Ουκρανία διαδραματίζει καίριο ρόλο στην ενεργειακή προμήθεια της Ευρώπης, καθώς ένας από τους βασικούς ρωσικούς αγωγούς διασχίζει τα εδάφη της.

Η αναταραχή της αγορές, οπως είναι εύλογο, δεν ήταν τυχαία. Δύο ώρες πριν κλείσουν τα αμερικανικά χρηματιστήρια, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Jake Sullivan, ενημέρωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις κλιμάκωσης στα ουκρανικά σύνορα και ότι είναι πιθανό να υπάρξει άμεση εισβολή.  

Βέβαια, η Μόσχα διαψεύδει κάθε σχετικό σενάριο, επιμένοντας ότι δεν πρόκειται να επιτεθεί στη γειτονικής της χώρα. 

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο, σε κάθε περίπτωση, κάλεσαν τους πολίτες τους να απομακρυνθούν από την Ουκρανία, δείγμα της πραγματικής ανησυχίας για την κλιμακούμενη κατάσταση. 

Όπως συμβαίνει σε τέτοιες καταστάσεις, πέραν του sell off, υπήρξαν και ορισμένες μετοχές που επωφελήθηκαν των συνθηκών, όπως για παράδειγμα οι μετοχές των αμυντικών εταιριών. Έτσι, για παράδειγμα, η μετοχή της Northrop Grumman αυξήθηκε κατά 4,5% και της Lockheed Martin κατά 2,8%. 

Ανοδικά κινήθηκαν και οι ενεργειακές εταιρείες, ως απόρροια της έκρηξης της τιμής του πετρελαίου, με τις μετοχές των Diamondback Energy και Devon Energy να ενισχύονται κατά σχεδόν 4%. Exxon Mobil και ConocoPhillips ακολούθησαν στο +2,5%.  

Αντίθετα, οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών υπέστησαν τις υψηλότερες απώλειες, καθώς έφθασαν έως και το -6%, υπό τον φόβο μιας πλήρους πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Αν. Μπλίνκεν: Ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία

Λύθηκε η απορία: Γιατί Μακρόν και Πούτιν κάθισαν σε απόσταση 6 μέτρων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News