Business & Finance Παρασκευή 11/02/2022, 11:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Graceful: Η ύποπτη κίνηση του superyacht του Πούτιν και το μυστήριο των 200 δισ. δολαρίων

Graceful: Η ύποπτη κίνηση του superyacht του Πούτιν και το μυστήριο των 200 δισ. δολαρίων

Η άρον-άρον μετακίνηση ενός superyacht με την ονομασία Graceful από τα ναυπηγεία του Αμβούργου, όπου είχε καταπλεύσει για επισκευές, προς τα ρωσικά ύδατα και το Καλίνινγκραντ κρύβει πλούσιο παρασκήνιο. Και μαρτυρά ότι οι πληροφορίες που θέλουν το αξίας 100 εκατ. δολαρίων γιοτ να ανήκει στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι όπως όλα δείχνουν, σωστές.

Το 80μετρο Graceful σχεδιάστηκε από την H2 Yacht Design και κατασκευάστηκε από τα γερμανικά ναυπηγεία Blohm and Voss. Ολοκληρώθηκε το 2014 και διαθέτει γυμναστήριο, σπα, βιβλιοθήκη, εσωτερική πισίνα 15 μέτρων που μετατρέπεται σε πίστα χορού, αλλά και ένα λευκό πιάνο Steinway. Το σκάφος μπορεί να φιλοξενήσει 12 άτομα και 14μελές πλήρωμα.

Graceful: Η ύποπτη κίνηση του superyacht του Πούτιν και το μυστήριο των 200 δισ. δολαρίων-1

Όπως είχε πει ο ιδρυτής της H2, Jonny Horsfield, στο Boat International το 2015, το Graceful σχεδιάστηκε για να είναι ένα διαχρονικό σκάφος. «Ο ιδιοκτήτης είναι ένα πρόσωπο με μεγάλη αυτοπεποίθηση», έλεγε τότε, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στο όνομα του Πούτιν. «Γνωρίζει τι του αρέσει και δεν είναι σκλάβος των τάσεων».

Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι ο Πούτιν ήθελε κάτι παραπάνω από το σκάφος αυτό. Το Graceful έφτασε πέρυσι στο Αμβούργο, όπου και πραγματοποιούνταν το τελευταίο διάστημα εργασίες για την αναβάθμισή του, όπως η επέκταση της πλατφόρμας για κολύμπι και η δημιουργία δύο νέων μπαλκονιών.

Graceful: Η ύποπτη κίνηση του superyacht του Πούτιν και το μυστήριο των 200 δισ. δολαρίων-2

Όμως πριν καλά-καλά ολοκληρωθούν οι εργασίες, το Graceful εγκατέλειψε αιφνιδιαστικά το λιμάνι του Αμβούργου.

Graceful: Η ύποπτη κίνηση του superyacht του Πούτιν και το μυστήριο των 200 δισ. δολαρίων-3

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, ο Πούτιν θέλησε να προστατεύσει το σκάφος των 100 εκατ. δολαρίων από τυχόν κυρώσεις που μπορεί να επιβάλει η Δύση, στην περίπτωση μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Graceful: Η ύποπτη κίνηση του superyacht του Πούτιν και το μυστήριο των 200 δισ. δολαρίων-4

Η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι θα απαντήσουν σε μια επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία με προσωπικές κυρώσεις κατά του ίδιου του Πούτιν και άλλων προσώπων της ρωσικής ελίτ.

Graceful: Η ύποπτη κίνηση του superyacht του Πούτιν και το μυστήριο των 200 δισ. δολαρίων-5

Υπάρχει, λοιπόν, φημολογία ότι οι κυρώσεις αυτές θα μπορούσαν να στοχεύσουν σε διάφορα πολυτελή περιουσιακά στοιχεία του Πούτιν που βρίσκονται εκτός ρωσικών συνόρων.

Graceful: Η ύποπτη κίνηση του superyacht του Πούτιν και το μυστήριο των 200 δισ. δολαρίων-6

Τελικά πόσο πλούσιος είναι ο  Πούτιν;

Το ύψος της προσωπικής περιουσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν αποτελεί ένα από τα άλυτα μυστήρια του διεθνούς finance, με το Fortune και το Forbes να πιθανολογούν, κατά καιρούς, ότι ο Ρώσος πρόεδρος αξίζει πάνω από 200 δισ. δολάρια (όπως έλεγε το 2017 το Fortune, είναι πλουσιότερος από τον Μπιλ Γκέιτς και τον Τζεφ Μπέζος μαζί).

Graceful: Η ύποπτη κίνηση του superyacht του Πούτιν και το μυστήριο των 200 δισ. δολαρίων-7

Επισήμως, ο Πούτιν είχε το 2020 εισοδήματα περίπου 140.000 δολαρίων και έχει στο όνομά του τρία αυτοκίνητα, ένα τροχόσπιτο, ένα διαμέρισμα 75 τ.μ. και ένα γκαράζ 18 τ.μ.

Όμως, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζονται οι πολιτικοί αντίπαλοί του, η τεράστια περιουσία του περιλαμβάνει ένα παλάτι δύο φορές μεγαλύτερο από το Μπάκιγχαμ αξίας 1 δισ. δολαρίων, 7.000 αυτοκίνητα, 43 αεροπλάνα, 15 ελικόπτερα και 4 superyachts.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Σε ποιον κροίσο ανήκει το χρυσό superyacht

Ρότερνταμ: Ιστορική γέφυρα θα διαλυθεί για να περάσει το νέο γιότ του Μπέζος

Σούπερ γιοτ: Οι αγοραστές κάνουν ουρά – Συνωστισμός στις ελληνικές θάλασσες

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News