Business & Finance Τετάρτη 9/02/2022, 20:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντέιβιντ Ρος: Μία εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα ωθήσει στα 120 δολάρια το πετρέλαιο

Ντέιβιντ Ρος: Μία εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα ωθήσει στα 120 δολάρια το πετρέλαιο

Το πετρέλαιο θα αγγίξει «σίγουρα» τα 120 δολάρια το βαρέλι και η παγκόσμια οικονομία θα «αλλάξει ριζικά» εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, όπως έχει προβλέψει ο βετεράνος στρατηγικός αναλυτής Ντέιβιντ Ρός. 

Παρότι η Μόσχα διαψεύδει ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στη γειτονική Ουκρανία, έχει μεταφέρει περίπου 130.000 στρατιώτες, τανκς και πυραύλους στα σύνορα. 

Ο Ρος αποκάλεσε την αβεβαιότητα ως προς την επόμενη κίνηση της Ρωσίας «το φάντασμα στο δωμάτιο» που έχει τη δυναμική να διαταράξει τις παγκόσμιες αγορές. 

«Πιστεύω ότι εάν υπάρξει εισβολή στην Ουκρανία και επιβληθούν κυρώσεις στην Ρωσία, είτε όσον αφορά στην πρόσβασή της σε μηχανισμούς ξένου συναλλάγματος, είτε σε εξαγωγές εμπορευμάτων, πετρελαίου, φυσικού αερίου ή άνθρακα, τότε οι τιμές πετρελαίου θα φθάσουν σίγουρα τα 120 δολάρια το βαρέλι», είπε ο στρατηγικός αναλυτής. 

Η τιμή brent κινήθηκε σήμερα γύρω στα 90,50 δολάρια το βαρέλι, με ελαφρά πτώση, όμως από τις αρχές του έτους παρουσιάζει σταθερή άνοδο από τα 80 δολάρια το βαρέλι που ήταν την 1η Ιανουαρίου.  

Ομως, πέρα από τον αντίκτυπο που θα έχει στις τιμές πετρελαίου, ο Ρος προβλέπει ότι μία εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα προκαλούσε πολύ ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις. Προειδοποίησε ότι πολλοί επενδυτές και traders έχουν υποτιμήσει τον πιθανό αντίκτυπο μίας ρωσο-ουκρανικής κρίσης. 

Ο επενδυτής υποστηρίζει ότι εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «κάνει κάτι δραματικό στην Ουκρανία», οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα επιβάλουν σκληρές κυρώσεις στην Ρωσία και στο πλαίσιο αυτό οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές και οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας θα «αλλάξουν ριζικά». 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Capital Economics: Τι σημαίνει για την Ευρωζώνη μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News