Business & Finance Τρίτη 8/02/2022, 11:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το «νεκροταφείο» του διαστήματος στη γη: Τι είναι και πού βρίσκεται το Σημείο Νέμο;

Το «νεκροταφείο» του διαστήματος στη γη: Τι είναι και πού βρίσκεται το Σημείο Νέμο;

Βρίσκεται 3.000 μίλια (σχεδόν 5.000 χλμ) μακριά από τις ακτές της Νέας Ζηλανδίας και 2.000 μίλια βόρεια από την Ανταρκτική. Το Σημείο Νέμο είναι τόσο μακριά από τη στεριά, ώστε οι πιο κοντινοί σε αυτό άνθρωποι είναι συνήθως οι αστροναύτες που βρίσκονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, δηλαδή σε τροχιά 227 ναυτικά μίλια πάνω από τη γη.

Για αυτό το λόγο, το Σημείο Νέμο επιλέχθηκε για να γίνει το «νεκροταφείο του διαστήματος». Εκεί θα πέσει ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός το 2030, όταν θα αποσυρθεί και θα «βουτήξει» προς τη γη. Στο Σημείο Νέμο θα «θαφτεί» μαζί με άλλους παροπλισμένους διαστημικούς σταθμούς, δορυφόρους και σκουπίδια του διαστήματος.

Οι χώρες που έχουν παρουσία στο διάστημα χρησιμοποιούν αυτό το μέρος της γης από τη δεκαετία του 1970 για να πετούν τα σκουπίδια τους. Το Σημείο Νέμο πήρε το όνομά του από τον Κάπτεν Νέμο, στο μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν «20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα».

Περισσότερα από 263 κομμάτια από διαστημικά συντρίμμια έχουν βυθιστεί σε αυτή την περιοχή από τα 1971. Ανάμεσα σε αυτά, ο ρωσικός διαστημικός σταθμός Mir και ο πρώτος διαστημικός σταθμός της NASA, Skylab.

Το «νεκροταφείο» του διαστήματος στη γη: Τι είναι και πού βρίσκεται το Σημείο Νέμο;-1Θα επρόκειτο για μνημεία της διαστημικής ιστορίας της ανθρωπότητας, εάν δεν ήταν –κατά πάσα πιθανότητα- σπασμένα συντρίμμια διασκορπισμένα σε μία μεγάλη περιοχή.

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη περιοχή χωρίς νησιά στους ωκεανούς. Είναι απλά η πιο ασφαλής περιοχή για να πέσουν συντρίμμια μετά την επανείσοδό τους στην ατμόσφαιρα της γης», εξηγεί ο Χόλγκερ Κραγκ, επικεφαλής του Γραφείου Προγράμματος Ασφαλείας του Διαστήματος στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος.

Το Σημείο Νέμο βρίσκεται εκτός της αρμοδιότητας οποιουδήποτε κράτους και βέβαια, στερείται ανθρώπινης ζωής. Όμως, τα σημάδια της ανθρώπινης παρουσίας δεν λείπουν. Πέραν των διαστημικών συντριμμιών που βρίσκονται στον πυθμένα της θάλασσας, στο νερό εντοπίστηκαν σωματίδια μικροπλαστικού, όταν τα σκάφη του Volvo Ocean Race πέρασαν από την περιοχή το 2018.

Πού καταλήγουν τα σκουπίδια του διαστήματος

Διαστημικά σκουπίδια, όπως παλιοί δορυφόροι, επιστρέφουν στην ατμόσφαιρα της γης σχεδόν σε καθημερινή βάση, αν και τα περισσότερα από αυτά καίγονται πολύ πριν να φτάσουν στο έδαφος και άρα κανείς δεν τα προσέχει.

Μόνο τα μεγάλα συντρίμμια, όπως διαστημόπλοια και κομμάτια πυραύλων αποτελούν κίνδυνο –αν και πολύ μικρό- για τους ανθρώπους και τις υποδομές στη γη. Οι υπηρεσίες διαστήματος σχεδιάζουν εκ των προτέρων για να διασφαλίσουν πως όταν αυτά θα πέσουν στη γη, θα είναι σε αυτό το μακρινό σημείο του ωκεανού.

Στην περίπτωση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, η NASA έκανε γνωστό ότι οι μανούβρες για την προετοιμασία της εξόδου από την τροχιά θα ξεκινήσουν το 2026, με τη μείωση του ύψους του σταθμού. Αυτός θα πέσει στη γη το 2031.  

Οι υπηρεσίες διαστήματος ενημερώνουν τις αρχές –συνήθως σε Χιλή, Νέα Ζηλανδία και Ταϊτή- για τον χρόνο και το σημείο της πρόσκρουσης, ώστε να ελέγξουν τις πτήσεις των αεροπλάνων και τα ταξίδια των πλοίων. Περίπου δύο πτήσεις περνούν από το σημείο κάθε μέρα.

Περίπου 100 με 200 τόνους σκουπίδια του διαστήματος επιστρέφουν στην ατμόσφαιρα της γης με ανεξέλεγκτο τρόπο κάθε χρόνο, όμως η μεγάλη πλειοψηφία παραμένει σε τροχιά όπου μπορεί να συγκρουστεί με δορυφόρους που λειτουργούν ή ακόμα και με επανδρωμένα διαστημόπλοια.

Σε τροχιά γύρω από τη γη βρίσκονται τουλάχιστον 26.000 κομμάτια σκουπιδιών μεγέθους μιας μπάλας, που θα μπορούσαν να καταστρέψουν έναν δορυφόρο σε μια σύγκρουση. Πάνω από 500.000 αντικείμενα μεγέθους ενός βόλου μπορούν να προκαλέσουν ζημιές σε διαστημόπλοια ή δορυφόρους. Και πάνω από 100 εκατ. σκουπίδια στο μέγεθος ενός κόκκου αλατιού μπορούν να τρυπήσουν μια διαστημική στολή.

Το να βυθιστούν στο Σημείο Νέμο είναι η λιγότερο κακή επιλογή.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης: 

Σύνταξη στα 30 για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Πού είναι σήμερα ο Starman; Θα πέσει στη γη το Tesla του Elon Musk;

Μάχη του διαστήματος: 97% φθηνότερος ο υποψήφιος αντικαταστάτης του ISS

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News