Business & Finance Δευτέρα 7/02/2022, 22:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Διόρθωση των τιμών στην προοπτική συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν

Πετρέλαιο: Διόρθωση των τιμών στην προοπτική συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν

Με πτώση έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση οι τιμές πετρελαίου στα διαφαινόμενα σημάδια προόδου στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για τα πυρηνικά, καθώς μία συμφωνία θα οδηγούσε σε άρση των αμερικανικών κυρώσεων στις ιρανικές πωλήσεις πετρελαίου. 

Την προηγούμενη εβδομάδα, η τιμή αργού επιδόθηκε σε ράλι για επτά διαδοχικό πενθήμερο εν μέσω ανησυχιών για διακοπή της προσφοράς μετά τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε τις ΗΠΑ αλλά και τις συνεχιζόμενες εντάσεις μεταξύ των κορυφαίων πετρελαιοπαραγωγών. 

Εάν οι αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν αρθούν, τότε η Τεχεράνη θα μπορούσε να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου της αυξάνοντας την προσφορά στην αγορά και ασκώντας περαιτέρω πιέσεις στις τιμές. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο υποχώρησε 0,6% στα 92,69 δολάρια το βαρέλι, αφού όμως στην αρχή της συνεδρίασης είχε φθάσει έως τα 94 δολάρια, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014. Στη Ν.Υόρκη, η τιμή αργού υποχώρησε περίπου 1% στα 91,40 δολάρια το βαρέλι, αφού και αυτή είχε προς στιγμή πλησιάσε σε απόσταση αναπνοής τα 93 δολάρια το βαρέλι. 

Παρότι η άρση των κυρώσεων θα είναι περιορισμένο αντίκτυπο στην αποκατάσταση της καθημαγμένης οικονομίας του Ιράν, οι αγορές βλέπουν και τις δύο πλευρές αποφασισμένες να καταλήξουν σε συμφωνία. Ευρωπαίος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του είπε ότι οι κορυφαίες διπλωματικές αντιπροσωπείες που βρίσκονται στη Βιέννη για συνομιλιες αναμένεται να συναντηθούν ξανά αύριο Τρίτη. 

«Πέρα από το θετικό κλίμα στις διαπραγματεύσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δέχεται πιέσεις να λάβει μέτρα για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και ο ταχύτερος τρόπος για να το κάνει αυτό είναι μέσω της μείωσης των τιμών ενέργειας», αναφέρει ο Μπομπ Γιόγκερ, επικεφαλής του τμήματος προθεσμιακών συμβολαίων σε ενέργεια της Mizuho. 

Η τιμή αργού, που έχει σημειώσει ράλι 20% από τις αρχές του έτους έως σήμερα, αναμένεται να ξεπεράσει σύντομα τα 100 δολάρια το βαρέλι, εν μέσω της υψηλής ζήτησης, σύμφωνα με αναλυτές. Ωστόσο, ο δείκτης ισχύος της αγοράς αργού (RSI) δείχνει ότι αυτή τη στιγμή έχουν γίνει υπερβολικές αγορές στην αγορά πετρελαίου και γι΄αυτό το έδαφος είναι ώριμο για μία μικρή διόρθωση. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Η χώρα που αφήνει το πετρέλαιο και ποντάρει στα ….μαργαριτάρια

ΟΠΕΚ: Αυξάνει την παραγωγή το Μάρτιο – Συνεχίζονται οι δυσκολίες στην αγορά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News