Business & Finance Δευτέρα 7/02/2022, 19:41
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Προσωρινό φαινόμενο ο πληθωρισμός – Στο 2% μεσοπρόθεσμα

Λαγκάρντ: Προσωρινό φαινόμενο ο πληθωρισμός – Στο 2% μεσοπρόθεσμα

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, φάνηκε να υποβαθμίζει τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, υποστηρίζοντας σήμερα ότι οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές είναι πιθανό να υποχωρήσουν πριν εδραιωθούν, αν και οι υψηλές τιμές στην ενέργεια θα συνεχίζουν να επιβαρύνουν την οικονομία, όπως μεταδίδει το Reuters.

Μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι η Ευρωζώνη υπήρξε στο παρελθόν «ιδιαίτερα ευάλωτη» στις υψηλές τιμές της ενέργειας, κάτι που αποδυναμώνει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, μειώνοντας έτσι και τον πληθωρισμό σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. 

«Θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι οι συνθήκες στην πλευρά της ζήτησης στην Ευρωζώνη δεν δείχνουν τα ίδια σημάδια υπερθέρμανσης που βλέπουμε σε άλλες μεγάλες οικονομίες», δήλωσε. 

«Αυτό αυξάνει την πιθανότητα οι τρέχουσες πιέσεις στις τιμές να υποχωρήσουν πριν εδραιωθούν, κάτι που θα μας επιτρέψει να πετύχουμε τον στόχο του 2% σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο», ανέφερε.

«Έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες για σταθεροποίηση του πληθωρισμού στον στόχο μας. Δεν υπάρχουν άλλα σημάδια ότι ο πληθωρισμός θα επιμείνει σημαντικά πάνω από τον στόχο σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, κάτι που θα απαιτούσε σημαντική σύσφιξη [της νομισματικής πολιτικής]», πρόσθεσε η πρόεδρος της ΕΚΤ.  

Επισήμανε ταυτόχρονα ότι εφόσον η ΕΚΤ προχωρήσει σε προσαρμογή της πολιτικής της, αυτό θα γίνει «σταδιακά», ενώ επανέλαβε ότι «μια αύξηση των επιτοκίων δεν πρόκειται να συμβεί πριν τερματιστούν οι καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων». 

Οι αγορές τιμολογούν μια αύξηση των επιτοκίων κατά συνολικά 50 μονάδες βάσης το 2022. Οι αναλυτές πάντως εμφανίζονται περισσότερο επιφυλακτικοί, με τους περισσότερους να βλέπουν την πρώτη κίνηση είτε στο τέλος του έτους ή στις αρχές του 2023.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Ντε Γκολό (ΕΚΤ): Όχι βιαστικά συμπεράσματα για ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων

ΕΚΤ: Τα γεράκια νίκησαν – Αύξηση των επιτοκίων μέσα στο 2022 βλέπουν τώρα οι αναλυτές

Kazaks (ΕΚΤ): Απίθανο να αυξηθούν τα επιτόκια τον Ιούλιο

Πληθωρισμός: Νέο ιστορικό υψηλό στην Ευρωζώνη – Στο 5,5% στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News