Κόσμος Τετάρτη 2/02/2022, 21:34
ΚΟΣΜΟΣ

Σύνταξη στα 30 για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό – Θα προσγειωθεί στο «νεκροταφείο» των διαστημοπλοίων

Σύνταξη στα 30 για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό – Θα προσγειωθεί στο «νεκροταφείο» των διαστημοπλοίων

Το 2031 έχοντας ολοκληρώσει περίπου 30 χρόνια σε τροχιά θα αποσυρθεί ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός και στη συνέχεια θα επιστρέψει στη γη με σύγκρουση σε ελεγμένο σημείο του Ειρηνικού Ωκεανού, το Point Nemo.

Η NASA έχει επιβεβαιώσει πως ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) που διατηρεί επί 23 πλέον χρόνια διαρκή ανθρώπινη παρουσία στο διάστημα, θα αντικατασταθεί από αντίστοιχες ιδιωτικές πλατφόρμες. Η NASA έχει ήδη πραγματοποιήσει διαγωνισμούς για την ανάληψη τέτοιων έργων.

«Ο ιδιωτικόος τομές είναι τεχνικά και οικονομικά ικανός να αναπτύξει και να λειτουργεί από εμπορικής σκοπιάς πλατφόρμες σε χαμηλή γήινη τροχιά με την βοήθεια της NASA. Ανυπομονούμε να μοιραστούμε τα μαθήματα που μάθαμε και την εμπειρία από την λειτουργία του Σταθμού με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να τον βοηθήσουμε να αναπτύξουν ασφαλείς, αξιόπιστους και οικονομικά συνετούς προορισμούς στο διάστημα», δήλωσε ο Phil McAlister, υψηλόβαθμο εμπορικό στέλεχος στη NASA.

«Η έκθεση που καταθέσαμε στο Κογκρέσο περιγράφει λεπτομερώς το ολοκληρωμένο μας σχέδιο για την διασφάλιση μίας ήπιας μετάβασης στους εμπορικούς προορισμούς μετά την απενεργοποίηση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού το 2030».

Νεκροταφείο για διαστημόπλοια

Σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση της NASA, ο ISS θα πέσει στη γη στην περιοχή Point Nemo. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η επιστροφή του στη γη θα γίνει τον Ιανουάριο του 2031.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Point Nemo έχει προσκρούσει μία σειρά από διαστημικά σκάφη τα τελευταία χρόνια, εξ ου και θεωρείται «νεκροταφείο» διαστημοπλοίων. Εκτιμάται πως από το 1971 έχουν πέσει εκεί τουλάχιστον 263 διαστημικά σκάφη ή άλλου είδους αντικείμενα.

Η NASA επιβεβαίωσε πως θα πραγματοποιήσει ειδικές τεχνικές για να διασφαλίσει ότι η επιστροφή του στη γη δεν θα προκαλέσει προβλήματα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

Μάχη του διαστήματος: 97% φθηνότερος ο υποψήφιος αντικαταστάτης του ISS

Σύγκρουση με 2,58χλμ/δευτερόλεπτο: Πύραυλος του Elon Musk θα πέσει στο φεγγάρι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News