Κόσμος Σάββατο 25/12/2021, 08:54
ΚΟΣΜΟΣ

Τηλεσκόπιο James Webb: Σήμερα η ιστορική εκτόξευση – Από ιδέα σε πραγματικότητα μέσα σε 30 χρόνια

Τηλεσκόπιο James Webb: Σήμερα η ιστορική εκτόξευση – Από ιδέα σε πραγματικότητα μέσα σε 30 χρόνια

Έπειτα από επανειλημμένες καθυστερήσεις και αναβολές, την ημέρα των Χριστουγέννων τυχαίνει τελικά να λάβει χώρα η εκτόξευση του πιο εμβληματικού τηλεσκοπίου στην ιστορία, του James Webb, το οποίο θεωρείται κατά κάποιον τρόπο διάδοχος του Hubble, με το οποίο όμως έχει ουσιώδεις διαφορές. Στόχος της πολυαναμενόμενης αποστολής είναι η παρατήρηση κόσμων πέρα από το ηλιακό μας σύστημα, καθώς και η παρατήρηση των πρώτων αστεριών που φώτισαν το σύμπαν.

Εάν όλα πάνε βάσει σχεδίου το τηλεσκόπιο αξίας 10 δισ. δολαρίων θα είναι το μεγαλύτερο και πιο ισχυρό τηλεσκόπιο που έχει σταλεί ποτέ στο διάστημα. Η εκτόξευση θα γίνει στις 13:50 ώρα Ελλάδος.

Το James Webb μετατράπηκε από ιδέα σε πραγματικότητα μέσα σε 30 χρόνια. Υπήρξαν πολλές καθυστερήσεις, αναδιαμορφώσεις του σχεδιασμού του και τεχνικά προβλήματα που ανέβαλαν επανειλημμένως την εκτόξευσή του μέχρι σήμερα. Επίσης, ξέφυγε και από τον αρχικό προϋπολογισμό.

Τηλεσκόπιο James Webb: Σήμερα η ιστορική εκτόξευση – Από ιδέα σε πραγματικότητα μέσα σε 30 χρόνια-1

φωτ. Reuters

«Είμαι ενθουσιασμένους και αγχωμένος ταυτόχρονα», δήλωσε ο καθηγητής Martin Barstow, πρόεδρος του συμβουλίου στο Επιστημονικό Ινστιτούτο Διαστημικού Τηλεσκοπίου. «Είναι συναρπαστικό να σκέφτεται κανείς ότι μετά από τόσο καιρό μπορεί πράγματι να στείλουμε αυτό το τηλεσκόπιο στο διάστημα. Αλλά είμαι αγχωμένος, διότι όλοι ξέρουμε ότι όσο καλός και αν είναι ο πύραυλος, υπάρχουν κίνδυνοι μέχρι να φτάσει εκεί και ένα σωρό πράγματα πρέπει να πάνε τέλεια για εμας, ώστε να έχουμε ένα τηλεσκόπιο που δουλεύει», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Στην καρδιά του τηλεσκοπίου βρίσκεται ένας καθρέφτης 6,5 μέτρων που θα επιτρέπει στο τηλεσκόπιο να παρατηρεί την ασθενή λάμψη που εκπέμπει ένα από τα αρχαιότερα και πιο μακρινά αντικείμενα στον πλανήτη. Δεδομένου ότι το σύμπαν επεκτείνεται, το φως που εκπέμπουν τα αστέρια και οι γαλαξίες «τεντώνεται» όσο ταξιδεύει.

Τηλεσκόπιο James Webb: Σήμερα η ιστορική εκτόξευση – Από ιδέα σε πραγματικότητα μέσα σε 30 χρόνια-2

φωτ. Shutterstock

Σε αντίθεση με το Hubble, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη, το Webb θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον ήλιο, σε απόσταση περίπου 1,6 εκατ. χλμ από τον πλανήτη μας. Από το σημείο εκείνο, το Webb θα μπορεί να παρατηρεί το απέραντο γαλαξία έχοντας τη Γη και τον ήλιο πίσω του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο βασικός καθρέφτης του James Webb είναι τόσο μεγαλος που θα πρέπει να διπλωθεί για την εκτόξευση και να αναδιπλωθεί κατά τη διάρκεια του μεγάλου ταξιδιού μέχρι τον προορισμό του. Επίσης, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, θα αναδιπλωθεί και ένα σκίαστρο μεγέθους αντίστοιχου με ένα γήπεδο του τέννις, ώστε να προστατεύσει το τηλεσκόπιο από τις ακτίνες του ηλίου.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

H NASA άγγιξε τον ήλιο

Το άγνωστο φεγγάρι που μας ακολουθεί

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News