Business & Finance Δευτέρα 7/02/2022, 18:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Kazaks (ΕΚΤ): Απίθανο να αυξηθούν τα επιτόκια τον Ιούλιο

Kazaks (ΕΚΤ): Απίθανο να αυξηθούν τα επιτόκια τον Ιούλιο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να διακόψει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων νωρίτερα από ό,τι σχεδίαζε, αλλά είναι απίθανο να αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς τον Ιούλιο όπως περιμένουν οι επενδυτές, τόνισε o Martins Kazaks, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Οι επενδυτές αναμένουν ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ μετά από τουλάχιστον μία δεκαετία θα έρθει νωρίτερα από το αρχικά προσδοκώμενο, καθώς η πρόεδρος της Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια τέτοια κίνηση και αναγνώρισε τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις

Ωστόσο ο Kazaks, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας, τόνισε: «Ο Ιούλιος θα σήμαινε έναν ακραίο και απίθανα γρήγορο ρυθμό μείωσης. Αλλά συνολικά, στην τρέχουσα συγκυρία, το να δοθεί από τώρα μια συγκεκριμένη ημερομηνία, θα ήταν πολύ πρόωρο».

Η ΕΚΤ έχει σημειώσει και στο παρελθόν ότι θα τερματίσει τις αγορές ομολόγων «αμέσως πριν» την αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων από το -0,5%. Η Κριστίν Λαγκάρντ και οι συνεργάτες της επιβεβαίωσαν αυτή τη δέσμευση τις προηγούμενες ημέρες.

Οι αγορές περιουσιακών στοιχείων αναμένεται να συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο, παρότι υπάρχουν ορισμένοι που υποστηρίζουν ότι είναι πιθανό να συμβούν νωρίτερα.

Με τον πληθωρισμό της ευρωζώνης να βρίσκεται στο επίπεδο-ρεκόρ του 5,1% τον Ιανουάριο, υπερδιπλάσιο του στόχου της ΕΚΤ για 2%, ο Kazaks είναι επίσης θετικός στο ενδεχόμενο να ληφθεί δράση.

«Εάν δούμε ότι ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός και η αγορά εργασίας ισχυρή ή ενισχύεται περαιτέρω, εάν δούμε ότι η οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται, η κατεύθυνση είναι σαφής: μπορεί να δράσουμε νωρίτερα από ό,τι υποθέταμε στο παρελθόν», αναφέρει ο Kazaks.

Διαβάστε επίσης:

2022 όπως 2011: Αντέχουν η Ελλάδα και η περιφέρεια την αύξηση των επιτοκίων;

Kazaks (ΕΚΤ): Έτοιμη να επέμβει η ΕΚΤ αν χρειαστεί

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News