Business & Finance Τετάρτη 5/01/2022, 16:37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Kazaks (ΕΚΤ): Έτοιμη να επέμβει η ΕΚΤ αν χρειαστεί

Kazaks (ΕΚΤ): Έτοιμη να επέμβει η ΕΚΤ αν χρειαστεί

Εάν ενισχυθεί η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα και δεν θα πρέπει να αμφιβάλλει κανείς γι’ αυτό, τόνισε ο Martins Kazaks μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Τράπεζας.

Η ΕΚΤ προβλέπει με τα σημερινά δεδομένα ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει υπό του στόχου του 2%, καθώς αφενός έχουν επιλυθεί πολλά από τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες αφετέρου ο ρυθμός αύξησης των τιμών ενέργειας υποχωρεί. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας, η ΕΚΤ είναι έτοιμη να επέμβει, καθώς εμμένουν οι πιέσεις που ασκεί η Όμικρον στην αγορά και εξακολουθεί να υπάρχει υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας.

«Μην απατάστε ότι δεν θα ανεβάσουμε το επιτόκιο δανεισμού ή ότι δεν θα μειώσουμε τη στήριξη αν χρειαστεί», δήλωσε ο Kazaks σε συνέντευξή του σήμερα. «Και βέβαια θα κάνουμε τη δουλειά μας», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Επίσης, ερωτώμενος σχετικά με την προσαρμοστικότητα των σχεδίων της Τράπεζας, βεβάιωσε ότι είναι εξαιρετικά ευέλικτη.

Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα, η ΕΚΤ κοινοποίησε τα σχέδιά της για σταδιακή μείωση της έκτακτης ενίσχυσης,τα οποία είχαν επιβληθεί από την επέλας της πανδημίας. Η μείωση του προγράμματος στήριξης αποφασίστηκε παρά τις εντεινόμενες πιέσεις από την Όμικρον και την έξαρση των κρουσμάτων στην Ευρώπη.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Το αδύναμο ευρώ, οι «πληγές» της πανδημίας και ο κρυφός άσσος στο μανίκι της ΕΚΤ

Ζει η δραχμή; Τα χαμένα δισεκατομμύρια μιας άλλης εποχής

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News