Business & Finance Πέμπτη 3/02/2022, 14:49
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Σταθερά τα επιτόκια παρά τον πληθωρισμό ρεκόρ

ΕΚΤ: Σταθερά τα επιτόκια παρά τον πληθωρισμό ρεκόρ

Σταθερά διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκια, παρά τον πληθωρισμό που σημείωσε τον Ιανουάριο νέο ιστορικό ρεκόρ φθάνοντας στο 5,1%, ενώ επανέλαβε γι άλλη μια φορά ότι τον ερχόμενο Μάρτιο θα μπει τέλος στο πρόγραμμα αγορών έκτακτης ανάγκης για την πανδημία (ΡΕΡΡ). Στην ανακοίνωσή της, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης, η ΕΚΤ επανέλαβε ότι θα στηρίξει τα ελληνικά ομόλογα, επανεπενδύοντας τα χρήματα από τους τίτλους που φθάνουν στη λήξη τους. 

«Η ευελιξία αυτή θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει την αγορά ομολόγων που εκδίδει η Ελληνική Δημοκρατία επιπλέον της αξίας των ομολόγων που επανεπενδύεται στη λήξη τους, προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή των αγορών στη συγκεκριμένη χώρα, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής προς την ελληνική οικονομία, ενώ αυτή εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να επανεπενδύει τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του PEPP κατά τη λήξη τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024. Σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική σταδιακή μείωση (roll-off) του χαρτοφυλακίου PEPP θα ρυθμιστεί κατά τρόπο ώστε να αποφευχθούν παρεμβολές στην ενδεδειγμένη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

Ωστόσο οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθεί σε ισχύ εκ νέου το ΡΕΡΡ, «εφόσον κριθεί αναγκαίο, για την αντιμετώπιση αρνητικών διαταραχών που σχετίζονται με την πανδημία».

Η νέα τάξη πραγμάτων μετά το ΡΕΡΡ

Στο πλαίσιο της σταδιακής μείωσης των αγορών ομολόγων όπως τον Δεκέμβριο του 2021, η ΕΚΤ θα προχωρήσει με το κανονικό της πρόγραμμα αγορών (ΑΡΡ), το οποίο σταδιακά θα φθάσει στα επίπεδα πριν την πανδημία, δηλαδή αγορές ύψους 20 δισ. ευρώ μηνιαίως. 

Στη διάρκεια του β΄ τριμήνου, η ΕΚΤ θα αγοράζει ομόλογα αξίας 40 δισ. ευρώ τον μήνα, το γ΄ τρίμηνο θα τα περιορίσει στα 30 δισ. ευρώ, για να φθάσει τις αγορές στα 20 δισ. ευρώ ανά μήνα στο τελευταίο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς. 

Επιτόκια

Η ανώτατη ευρωπαϊκή τραπεζική αρχή διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της (σε αντίθεση με την Τράπεζα της Αγλλίας, η οποία σήμερα τα αύξησε για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση από το 0,25% στο 0,50%). Υπενθυμίζεται ότι το επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης επί του παρόντος βρίσκεται στο 0%, της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και αυτό της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο -0,50%. 

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «προκειμένου να στηρίξει τον συμμετρικό στόχο του για πληθωρισμό 2% και σύμφωνα με τη στρατηγική νομισματικής πολιτικής του, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου διαπιστώσει ότι ο πληθωρισμός φθάνει το 2% πολύ πριν από το τέλος του υπό εξέταση χρονικού ορίζοντα προβολής και με διάρκεια κατά το υπόλοιπο του χρονικού ορίζοντα προβολής, και κρίνει ότι η πορεία του υποκείμενου πληθωρισμού έχει σημειώσει επαρκή πρόοδο ούτως ώστε να είναι συμβατή με σταθεροποίηση του πληθωρισμού στο 2% μεσοπρόθεσμα. Αυτό ενδέχεται να συνεπάγεται επίσης μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία ο πληθωρισμός διαμορφώνεται μετρίως πάνω από τον στόχο».

Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει καταλλήλως όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα. καταλήγει η ανακοίνωση.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζα της Αγγλίας: Στο 0,5% αύξησε τα επιτόκια

Πληθωρισμός: Νέο ιστορικό υψηλό στην Ευρωζώνη – Στο 5,5% στην Ελλάδα

Deutsche Bank: Τέλος το φθηνό χρήμα – Αύξηση επιτοκίων από ΕΚΤ φέτος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News