Business & Finance Τρίτη 1/02/2022, 18:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Το χαμένο deal των 4,35 δισ. – Εν αμφιβόλω η τεχνολογική στρατηγική

Γερμανία: Το χαμένο deal των 4,35 δισ. – Εν αμφιβόλω η τεχνολογική στρατηγική

Εν αμφιβόλω τίθεται η γερμανική στρατηγική όσον αφορά τον κλάδο της τεχνολογίας, αφότου η κυβέρνηση δεν ενέκρινε την πρόταση εξαγοράς της γερμανικής Siltronic από την GlobalWafers της Ταϊβάν στον τομέα των ημιαγωγών. Για την ακρίβεια, οι αρμόδιες αρχές στη Γερμανία δεν κατάφεραν να εγκρίνουν την εξαγορά εντός της προγραμματισμένης προθεσμίας, παρότι είχε δοθεί περιθώριο περίπου ενός έτους.

«Δεν ήταν δυνατό να ολοκληρωθούν όλα τα απαραίτητα εξεταστικά βήματα που απαρτίζουν την περίοδο εξέτασης της επένδυσης – αυτό αφορά ιδίως την έγκριση των αντιμονoπωλιακών τακτικών από τις κινεζικές αρχές, η οποία δόθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα», δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικού υπουργείου Οικονομίας στο Reuters.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που δινόταν έγκριση για την εξαγορά θα δημιουργούνταν νέα προβλήματα και για τις δύο πλευρές. Με το αποτυχημένο deal, αφενός η Γερμανία αποτρέπει την εξαγωγή τεχνολογίας – κλειδί για την ενεργειακή της πολιτική, αφετέρου η Κίνα κρατά «τα χαλινάρια» σε μία εταιρεία από το να καταστεί ηγετική δύναμη στον τομέα των ημιαγωγών.

Εναλλακτική λύση

Τώρα, ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναζητά προγράμματα για επενδύσεις στον τομέα των ημιαγωγών, οι οποίοι βρίσκονται στο επίκεντρο της ενεργειακής μετάβασης της χώρας. Ωστόσο, αξιωματούχοι από τη Γερμανία, αλλά και το Βέλγιο, την Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία ανησυχούν ότι η υπερβολικά υψηλές κρατικές επενδύσεις στην παραγωγή ημιαγωγών ενδέχεται να οδηγήσουν σε «αγώνες» επιχορηγήσεων μεταξύ εταιρειών ή σε υπερπαραγωγή ημιαγωγών.

Σημείωνεται όμως ότι η γερμανική κυβέρνηση, όπως και η προκάτοχός της, διατηρεί αυστηρή γραμμή όσον αφορά την εξέταση ξένων εξαγορών, ιδίως μετά το ενισχυμένο ενδιαφέρον Κινέζων επενδυτών να εξαγοράσουν επιχειρήσεις με υψηλή τεχνογνωσία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, Reuters

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: «Μπλόκο» σε εξαγορές από ξένες επιχειρήσεις

Accusonus: Ποια είναι η ελληνική startup την οποία εξαγοράζει το Facebook

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News