Business & Finance Δευτέρα 31/01/2022, 12:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Ύφεση στη Γερμανία και επιβράδυνση του ΑΕΠ το δ΄ τρίμηνο του 2021 

Ευρωζώνη: Ύφεση στη Γερμανία και επιβράδυνση του ΑΕΠ το δ΄ τρίμηνο του 2021 

Κατέβασε ταχύτητα όπως αναμενόταν η οικονομία της Ευρωζώνης κατά το δ΄ τρίμηνο του 2021, σε ένα τρίμηνο που η ύφεση που κατέγραψε η Γερμανία, αντιστάθμισε τις καλές επιδόσεις που σημείωσαν τα ΑΕΠ της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης έτρεξε με ρυθμό 0,3% κατά τους τελευταίους τρεις μήνες της περυσινής χρονιάς, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, όταν και αναπτύχθηκε με 2,2%. 

Σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2020, η οικονομία της Ευρωζώνης κατέγραψε ρυθμό 4,6%, από 3,9%, ένα τρίμηνο νωρίτερα. 
Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters, εκτιμούσαν ότι το ΑΕΠ των 19 χωρών που μοιράζονται το ευρώ, θα σημείωνε άνοδο 0,3% σε τριμηνιαία και 4,7% σε ετήσια βάση.  

Ευρωζώνη: Ύφεση στη Γερμανία και επιβράδυνση του ΑΕΠ το δ΄ τρίμηνο του 2021 -1

Η ύφεση της γερμανικής οικονομίας (-0,7%) σε τριμηνιαία βάση, υποσκέλισε τις επιδόσεις της δεύτερης και τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης (Γαλλία +0,7%, Ιταλία 0,6%).

Για το σύνολο του 2021, η Eurostat με βάση τα προσαρμοσμένα εποχιακά και ημερολογιακά στοιχεία, εκτιμάει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμό 5,2%. 

Αντίστοιχα η γερμανική οικονομία, για το σύνολο της περυσινής χρονιάς, έτρεξε με ρυθμό 1,4%, όταν οι Γαλλία και Ιταλία, είδαν τις οικονομίες τους να επιταχύνουν στο 5,4% και 6,4% αντίστοιχα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News