Business & Finance Τρίτη 1/02/2022, 12:51
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γαλλία: Κατήλθε από το υψηλό 13 ετών ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο 

Γαλλία: Κατήλθε από το υψηλό 13 ετών ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο 

Η υποχώρηση των τιμών τιμές στα μεταποιητικά προϊόντα εξαιτίας των χειμερινών εκπτώσεων, συνέβαλε ούτως ώστε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Ιανουάριο να κατέλθει από το υψηλό 13 ετών που εκτινάχθηκε τον Δεκέμβριο, κινήθηκε ωστόσο υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών. 

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία προσαρμοσμένα στη μεθοδολογία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δημοσιοποίησε η Εθνική Στατιστική της Γαλλίας, INSEE, οι τιμές καταναλωτή τον Ιανουάριο έτρεξαν με ρυθμό 3,3% τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση, από 3,4% ένα μήνα νωρίτερα, κινούμενος σε μηνιαία βάση με ποσοστό 0,1%. Οι αναλυτές του Reuters, ανέμεναν ακόμη πιο δραστική επιβράδυνση στο 3%. 

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η INSEE, ενώ οι τιμές των μεταποιητικών προϊόντων κινήθηκαν πτωτικά, σε όλες τις υπόλοιπες ομάδες αγαθών ακολούθησαν την ανιούσα, με αυτές της ενέργειας να πραγματοποιούν άλμα της τάξεως του 19,7%. 

Δίχως τη μεθοδολογία της Ε.Ε., ο πληθωρισμός σημείωσε ελαφρά άνοδο στο 2,9%, από 2,8% τον Δεκέμβριο, επίπεδο που είναι το υψηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2008. 

Ο εθνικός δείκτης των τιμών καταναλωτή χρησιμοποιείται ευρέως εντός της Γαλλίας, ενώ ο προσαρμοσμένος περισσότερο για να συγκριθεί με τον πληθωρισμό των άλλων χωρών που μοιράζονται το ευρώ. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News