Business & Finance Παρασκευή 22/10/2021, 14:54
BUSINESS & FINANCE

Γαλλία: Η κυβέρνηση μοιράζει από 100 ευρώ σε 38 εκατομμύρια Γάλλους

Σε περίπου 13 εκατομμύρια συνταξιούχους, στα δύο τρίτα των φοιτητών και στους μισούς εργαζόμενους της χώρας

Γαλλία: Η κυβέρνηση μοιράζει από 100 ευρώ σε 38 εκατομμύρια Γάλλους

Το ποσό των 100 ευρώ θα λάβει κάθε Γάλλος του οποίου το καθαρό μηνιαίο εισόδημα είναι χαμηλότερο των 2.000 ευρώ, σε μία προσπάθεια της γαλλικής κυβέρνησης να στηρίξει τα νοικοκυριά απέναντι στις μεγάλες ανατιμήσεις στα καύσιμα και τα τρόφιμα.

Το «επίδομα πληθωρισμού» θα δοθεί σε περίπου 38 εκατ. Γάλλους, ακόμα και σε εκείνους που δεν οδηγούν αυτοκίνητο ή μηχανάκι.

Διαβάστε επίσης: Ισπανία: Επιδότηση ενοικίου 250 ευρώ για να φύγουν οι νέοι από τα πατρικά τους

Οι πρώτες πληρωμές θα γίνουν στους ιδιωτικούς υπαλλήλους, στα τέλη Δεκεμβρίου. Οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι φοιτητές και οι συνταξιούχοι θα πάρουν τα δικά τους 100 ευρώ στις αρχές του 2022.

Υπολογίζεται ότι το επίδομα θα δοθεί σε περίπου 13 εκατομμύρια συνταξιούχους, στα δύο τρίτα των φοιτητών και στους μισούς εργαζόμενους της χώρας, αφού ο μέσος μηνιαίος μισθός στη Γαλλία είναι 2.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Η 20ετής κραιπάλη με τα φθηνά φαγητά τελείωσε, λέει ο «βασιλιάς του κοτόπουλου»

Το επίδομα θα είναι αφορολόγητο και σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, θα έχει συνολικό κόστος 3,8 δισ. ευρώ. Δηλαδή, πολύ μικρότερο από τη μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα νέο κύμα από μαζικές διαμαρτυρίες λόγω της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους, έξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαμαρτυρίες πολιτών που φορούσαν τα κίτρινα γιλέκα που είναι αναγκασμένοι να έχουν όλοι οι Γάλλοι οδηγοί στα αυτοκίνητά τους, το 2018, εξελίχθηκαν από διαδηλώσεις για τους υψηλούς φόρους στα καύσιμα σε ένα ισχυρό αντικυβερνητικό κίνημα, που ονομάστηκε «gilets jaunes».

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News