Business & Finance Κυριακή 19/12/2021, 19:22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζα της Γαλλίας: Κατεβάζουν ταχύτητα οικονομία και πληθωρισμός το 2022

Τράπεζα της Γαλλίας: Κατεβάζουν ταχύτητα οικονομία και πληθωρισμός το 2022

Η ανάπτυξη της οικονομίας της Γαλλίας όπως και ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθούν το 2022 μετά την ταχύτερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη φέτος, όπως δήλωσε η κεντρική τράπεζα της χώρας σήμερα Κυριακή, προσθέτοντας ότι η φετινή ανάκαμψη θα δώσει ανοδική ώθηση στους μισθούς.

Σε αναθεώρηση επί τα βελτίω αναφορικά  με την πορεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης το 2021, προχώρησε  η Τράπεζα της Γαλλίας στις τελευταίες της προβλέψεις, καθώς πλέον αναμένει να αναπτυχθεί με ρυθμό 6,7% από 6,3% προηγουμένως.

Σύμφωνα με την γαλλική κεντρική τράπεζα, η δυναμική της οικονομίας μετά την πανδημία θα εξασθενήσει το επόμενο έτος, με την ανάπτυξη να επιβραδύνεται στο 3,6% ακόμη περισσότερο στο 2,2% το 2023 και στο 1,4% το 2024.

Στην αναφορά της για τον πληθωρισμό (ο οποίος οδηγείται σε μεγάλο βαθμό από τις υψηλές τιμές της ενέργειας,), αναφέρει ότι θα κορυφωθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους σχεδόν στο 3,5% πριν επιστρέψει κάτω από το 2% στο τέλος του 2022.

Έπειτα, η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στο 1,7% τη διετία 2023/24, ποσοστό που θα είναι υψηλότερο από τον πληθωρισμό που παρατηρήθηκε τα χρόνια πριν από την πανδημία και πιο κοντά στους ρυθμούς πριν από την οικονομική κρίση του 2007/08.

Καθώς οι τρέχουσες δυσκολίες στις εφοδιαστικές αλυσίδες υποχωρούν, η αύξηση στις τιμές των βιομηχανικών προϊόντων αναμένεται να κορυφωθεί το επόμενο έτος πριν επιστρέψουν στο μακροπρόθεσμο μέσο όρο τους πλησίον του μηδενός.

Στο μεταξύ όπως επισημαίνει η Τράπεζα της Γαλλίας, οι τιμές για τις υπηρεσίες θα ανεβαίνουν σταδιακά φτάνοντας στο 2,7% το 2024, καθώς η πιο σφιχτή αγορά εργασίας έχει αυξήσει τους μισθούς, σκιαγραφώντας ένα σενάριο για τις τιμές καταναλωτή παρόμοιο με αυτό που παρατηρήθηκε το διάστημα από το 2002 έως το 2007.

Για την ανεργία προβλέπει ότι θα μειωθεί από 7,8% κατά μέσο όρο φέτος στο 7,7% έως το τέλος του 2024, με τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα να αυξάνονται κατά 4% το επόμενο έτος πριν υποχωρήσουν ξανά στο 3% στη συνέχεια, επίπεδο που θα εξακολουθεί να είναι υψηλότερο από εκείνο που παρατηρήθηκε δεκαετία που προηγήθηκε της πανδημίας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News