Business & Finance Δευτέρα 17/01/2022, 14:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Λάμπει» η αγορά των διαμαντιών – Αυξάνει τις τιμές ο μεγαλύτερος παραγωγός του κόσμου

«Λάμπει» η αγορά των διαμαντιών – Αυξάνει τις τιμές ο μεγαλύτερος παραγωγός του κόσμου

Σε εκρηκτικά επίπεδα έσπρωξε τις τιμές των διαμαντιών της ο μεγαλύτερος παραγωγός παγκοσμίως, η De Beers. Η τιμή στην πρώτη πώληση του έτους ήταν ενισχυμένη κατά περίπου 8%, ενώ οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στα μικρότερα και πιο φθηνά κομμάτια.

Η βιομηχανία των διαμαντιών συγκαταλέγεται μεταξύ των «νικητών» της πανδημίας, παρουσιάζοντας υψηλά κέρδη ιδίως μετά την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας το 2021. Παρότι η προμήθεια διαμαντιών παρέμεινε περιορισμένη κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως η ζήτηση αυξήθηκε σε σημαντικό βαθμό.

Επομένως, μέσα στο 2021, η De Beers ανέβασε τις τις τιμές των διαμαντιών που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία, προσπαθώντας να ανακάμψει από την ύφεση του 2020. Με την επέλαση της πανδημίας συγκεκριμένα η παραγωγή του κλάδου σχεδόν μηδενίστηκε.

Οι αυξήσεις που καταγράφηκαν πέρυσι αφορούσαν ιδίως τα μεγαλύτερα και πιο ακριβά διαμάντια. Πλέον η αύξηση των τιμών εστιάζει ιδίως στα μικρότερα κομμάτια.

Ειδικότερα, στην πρώτη μεγάλη πώληση της DeBeers για φέτος στην Μποτσουάνα, όπου πραγματοποιεί μεγάλο μέρος των εξορύξεων, η τιμή για τα μεγάλα κομμάτια ήταν ανεβασμένη κατά περίπου 5%, ενώ για ορισμένα μικρά διαμάντια οι τιμές αυξήθηκαν έως και 20%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μικρά διαμάντια, τα οποία πωλούνται σε μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, δεν έχουν καταστεί εξαιρετικά κερδοφόρα τα τελευταία χρόνια, καθώς υπάρχει υπερπροσφορά στην αγορά. Ωστόσο, προς το τέλος του 2021, όταν και η προσφορά περιορίστηκε και διατέθηκαν στην αγορά κομμάτια υψηλότερης ποιότητας, τα μικρά διαμάντια φαίνεται να ανέκαμψαν.

Ως αποτέλεσμα, αυξήθηκε η ζήτηση και οι πωλήσεις στην δευτερογενή αγορά. Εξ ου και η De Beers προχώρησε στην αύξηση των τιμών τους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Το τρίτο μεγαλύτερο διαμάντι του κόσμου στο φως

Η Ρωσίδα κληρονόμος που γλίτωσε τη χρεοκοπία στο παρά πέντε

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News