Business & Finance Τετάρτη 12/01/2022, 13:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Πτωτικά η βιομηχανική παραγωγή τον Νοέμβριο – Πώς κινηθηκε στην Ελλάδα

Ευρωζώνη: Πτωτικά η βιομηχανική παραγωγή τον Νοέμβριο – Πώς κινηθηκε στην Ελλάδα

Πτωτικά κινήθηκε η βιομηχανική παραγωγή τον Νοέμβριο στην Ευρωζώνη, καθώς η αισθητή μείωση της παραγωγής των κεφαλαιουχικών αγαθών επηρέασε τη συνολική επίδοση, διαψεύδοντας έτσι τις προσδοκίες για ελαφρά άνοδο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας, Eurostat, η βιομηχανική παραγωγή στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ, υποχώρησε κατά 1,5% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2020 και έναντι εκτιμήσεων για άνοδο της τάξεως του 0,6%. Η πτώση αυτή ήταν η πρώτη για την παραγωγή των βιομηχανιών στην Ευρωζώνη σε ετήσια βάση, από τον περασμένο Φεβρουάριο. 

Αντιθέτως σε μηνιαία βάση η βιομηχανική παραγωγή τον Νοέμβριο κινήθηκε ανοδικά, καταγράφοντας ρυθμό 2,3%, αισθητά υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για άνοδο 0,5%.

Ωστόσο, αναθεωρήθηκαν οι δείκτες του Οκτωβρίου για τη συγκεκριμένη έρευνα, καθώς σε ετήσια βάση η παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,2% από 3,3% και σε μηνιαία βάση υποχώρησε κατά 1,3% από 1,1% πριν. 

Τη μεγαλύτερη μεταβολή παρουσίασαν τα κεφαλαιουχικά αγαθά, η παραγωγή των οποίων οπισθοχώρησε κατά 9,8%, παρά την άνοδο της παραγωγής των διαρκών και μη διαρκών καταναλωτικών προϊόντων κατά 4,4% και κατά 6,1%. 

Στην Ελλάδα οι δείκτες κινήθηκαν προς διαφορετική κατεύθυνση, καθώς σε ετήσια βάση η βιομηχανική παραγωγή έκανε άλμα της τάξεως του 8,2%, μια από τις καλύτερες επιδόσεις σε επίπεδο Ευρωζώνης, ενώ σε μηνιαία βάση υποχώρησε κατά 1,2%, η πρώτη πτώση μετά τον περασμένο Ιούνιο. 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News