Business & Finance Δευτέρα 17/01/2022, 12:28
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ρωσίδα κληρονόμος που γλίτωσε τη χρεοκοπία στο παρά πέντε

Είναι ιδιοκτήτρια της Μαρσέιγ

Η Ρωσίδα κληρονόμος που γλίτωσε τη χρεοκοπία στο παρά πέντε

Πριν από περίπου έναν χρόνο, το οικονομικό μέλλον της Μαργαρίτας Λούι Ντρέιφους, μία από τις πλουσιότερες γυναίκες της Ευρώπης, έμοιαζε κάπως ζοφερό. 

Η ρωσικής καταγωγής κληρονόμος του Γάλλου επιχειρηματία Ρομπέρ Λουί Ντρέιφους, ο οποίος πέθανε το 2009 από λευχαιμία, είχε ένα δυσθεώρητο χρέος, ύψους 1 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 400 εκατ. δολάρια έπρεπε να αποπληρωθούν άμεσα. 

Διαφορετικά απειλείτο με χρεωκοπία, οδηγώντας τον ιστορικό όμιλο του συζύγου της, ο οποίος ιδρύθηκε το 1851 και δραστηριοποιείται στον τομέα των γεωργικών και αγροτικών προϊόντων, στον οικονομικό μαρασμό. 

Πώς, όμως, η Μαργαρίτα «βούλιαξε» στα χρέη;  

Από το 2011, όταν ανέλαβε τα ηνία της γαλλικής εταιρείας, αναγκάστηκε να δανειστεί περίπου 1 δισ. δολάρια από την Credit Suisse για να εξαγοράσει το μερίδιο μετοχών που είχαν κληρονομήσει τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας Λουί Ντρέιφους. 

Ο λόγος; Να γίνει η απόλυτη κυρίαρχος του αγροτικού κολοσσού. 

Συγκεκριμένα, μέσω μιας σειράς εξαγορών μετοχών, κατόρθωσε να αυξήσει το ποσοστό της από 50% (όσο κληρονόμησε από τον άνδρα της) σε 96%, μέσα σε μια δεκαετία, δηλαδή από το 2011 έως το 2020. 

Όμως, όλες αυτές οι κινήσεις την ανάγκασαν να προβεί σε έναν πολύ υψηλό δανεισμό, τον οποίο κάποια στιγμή έπρεπε να αποπληρώσει, προκειμένου να μην χάσει τα πάντα. 

Η 53χρονη σήμερα δισεκατομμυριούχος, σε μία κίνηση – ματ που προκάλεσε την έκπληξη πολλών, αποφάσισε να πουλήσει ένα μερίδιο μετοχών της Lous Dreydus (περίπου 45%) στο κρατικό επενδυτικό ταμείο του Άμπου Ντάμπι.  

Για πρώτη φορά, επομένως, ένα μεγάλο τμήμα μετοχών της ιστορικής ευρωπαϊκής εταιρείας περιήλθε στα χέρια ξένων επενδυτών, εκτός της ιδρυτικής οικογένειας. 

Όμως, με αυτό τον τρόπο -και παρά τις αντιδράσεις των υπόλοιπων κληρονόμων- η Μαργαρίτα κατάφερε να εξασφαλίσει πολύτιμη ρευστότητα και να αποφύγει τη στάση πληρωμών. 

Πέραν του παραπάνω deal, η αύξηση των τιμών στα γεωργικά προϊόντα έδωσε μεγάλη ώσηση στα ταμεία της Louis Dreyfus και κατ’ επέκταση στην προσωπική τσέπη της Ρωσίδας επιχειρηματία.

Έτσι, μέσα σε λίγους μήνες, αντί να χρεοκοπήσει, η Μαργαρίτα κατάφερε να αυξήσει την προσωπική της περιουσία σε 3,3 δισ. δολάρια, αποκομίζοντας 457 εκατ. δολάρια από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο του 2021.  

Τα 405 εκατ. δολ. αφορούσαν ένα τμήμα του τιμήματος για την αγοραπωλησία με τους Άραβες και τα 52 εκατ. δολάρια το μέρισμα από τα ετήσια κέρδη του αγροτικού κολοσσού.  

Με αυτό τον τρόπο, η 53χρονη, η οποία είναι ιδιοκτήτρια της γαλλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Μαρσέιγ, μπορεί πλέον να ζει αμέριμνη στην Ελβετία, μαζί με τα δύο νεογέννητα παιδιά της, καρπός του έρωτα με τον πρώην κεντρικό τραπεζίτη της χώρας.   

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Microsoft: O «Mr Monkey Boy» κολλητός του Μπιλ Γκέιτς και η χαμένη δεκαετία

Άνδρας προς ενοικίαση: Τον πληρώνουν για να κάνει… τίποτα

Η 10χρονη μεγιστάνας: Θα αποσυρθεί στα 15 πολυεκατομμυριούχος;

  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News