Σαν Σήμερα Πέμπτη 13/01/2022, 07:23
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Microsoft: O «Mr Monkey Boy» κολλητός του Μπιλ Γκέιτς και η χαμένη δεκαετία

Microsoft: O «Mr Monkey Boy» κολλητός του Μπιλ Γκέιτς και η χαμένη δεκαετία

13 Ιανουαρίου 2000 

Ο Μπιλ Γκέιτς αποχωρεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Microsoft, αφήνοντας τον κολλητό του φίλο και τον άνθρωπο που υπήρξε επί χρόνια το δεξί του χέρι, τον Στιβ Μπάλμερ, καθίσει στην καρέκλα του CEO. 

Οι δύο άνδρες γνωρίστηκαν όταν σπούδαζαν μαζί στο Χάρβαρντ και ο Γκέιτς προσέλαβε τον Μπάλμερ στη Microsoft το 1980. Ήταν ο 30ος εργαζόμενος σε αυτή την εταιρεία που έμελλε να γίνει μία από τις μεγαλύτερες του κόσμου. 

33 χρόνια αργότερα, ο Στιβ Μπάλμερ θα έφευγε από την Microsoft φωνάζοντας «Αγαπώ αυτή την εταιρεία» μπροστά σε ένα τεράστιο πλήθος από υπαλλήλους της που τον χειροκροτούν. 

Ήταν τα ίδια λόγια που φώναζε στην διάσημη παρουσίαση που έδωσε το 2000, στην οποία χοροπηδούσε πάνω-κάτω στη σκηνή, για να εμψυχώσει τους υπαλλήλους της Microsoft. Το βίντεο, που έγινε viral (για τα δεδομένα της εποχής εκείνης, βέβαια), του έδωσε το παρατσούκλι «Mr Monkey Boy». 

Στα χρόνια του στη Microsoft, ο Μπάλμερ ήταν γνωστός για αυτού του είδους τα ξεσπάσματα. 

Κυρίως, όμως, εάν ο Στιβ Μπάλμερ έμεινε γνωστός για κάτι στη θητεία του στο τιμόνι της Microsoft, ήταν η άστοχη πρόβλεψή του ότι το iPhone θα αποδεικνυόταν μία μεγάλη αποτυχία. 

«500 δολάρια; Με επιδότηση; Με συμβόλαιο; Είπα ότι αυτό είναι το πιο ακριβό τηλέφωνο στον κόσμο», έλεγε γελώντας σε ένα άλλο viral βίντεο, όταν τον ρώτησαν για το πρώτο iPhone, το οποίο είχε μόλις παρουσιάσει ο Στιβ Τζομπς. «Και δεν είναι ελκυστικό για τους πελάτες-επαγγελματίες, γιατί δεν έχει πληκτρολόγιο. Και αυτό σημαίνει πως δεν είναι ένα πολύ καλό μηχάνημα για email». 

Οι δηλώσεις αυτές ήταν ενδεικτικές της χαμένης δεκαετίας που βίωσε τα χρόνια εκείνα η Microsoft, όταν άφησε όλες τις μεγάλες ευκαιρίες και τις τεχνολογικές εξελίξεις της εποχής να γλιστρήσουν μέσα από τα χέρια της. 

Η αλήθεια είναι ότι η Microsoft τριπλασίασε τον τζίρο της και διπλασίασε τα κέρδη της επί των ημερών του Μπάλμερ, όμως από την άλλη πλευρά, απέτυχε να δει την απειλή της Apple ή της Google. 

Και τελικά, χρειάστηκε ο Μπάλμερ να παραδώσει τα ηνία στον Σάτια Ναντέλα για να μπορέσει η Microsoft να επιστρέψει στην πρώτη γραμμή των τεχνολογικών εξελίξεων. 

Το γεγονός ότι η μετοχή της εταιρείας αντέδρασε με άνοδο 9% την ημέρα της ανακοίνωσης της αποχώρησής του, στις 23 Αυγούστου του 2013, μάλλον μιλά από μόνο του για τη θητεία του μάνατζερ που πέρασε όλη του τη ζωή μέσα στη Microsoft. 

Και ενώ πολλοί κατηγόρησαν τον Μπάλμερ ότι δεν ήταν αρκετά καινοτόμος, εντούτοις η επιθυμία του να στρέψει τη Microsoft προς την αγορά των smartphones φαίνεται ότι του κόστισε τη φιλία του με τον Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος πίστευε ότι ο κολοσσός της τεχνολογίας έπρεπε να μείνει σε αυτό που τον καθιέρωσε: το PC. 

Το 2016, σε μία συνέντευξή του, ο Μπάλμερ παραδέχθηκε ότι οι δύο πρώην κολλητοί φίλοι είχαν «απομακρυνθεί». 

Σήμερα, ο πρώην CEO της Microsoft είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της γης, με περιουσία 101 δισ. δολαρίων, αφού εξακολουθεί να διατηρεί ένα ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της Microsoft. 

Μετά την αποχώρησή του από την εταιρεία, αγόρασε την ομάδα του NBA, Los Angeles Clippers, αντί 2 δισ. δολαρίων. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Τζεφ Μπέζος: Η αλήθεια για το ελληνικό επίθετο, τον άγνωστο πατέρα του και το τσίρκο

Πώς ο Στιβ Τζομπς «έκλεψε» το iPhone από τη Cisco

Σάτια Ναντέλα: Τι έμαθε ο CEO της Microsoft από το ημερολόγιο της νεκρής μητέρας του

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News