Business & Finance Πέμπτη 2/12/2021, 13:29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο νέος αντίπαλος του Μασκ δεν είναι αυτός που νομίζετε

Ο λόγος για τον Πίτερ Μπεκ

Ο νέος αντίπαλος του Μασκ δεν είναι αυτός που νομίζετε

Ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Έλον Μασκ στο διάστημα δεν είναι ούτε ο Τζεφ Μπέζος ούτε ο Ρίτσαρντ Μπράνσον. Είναι ένας 45άρης Νεοζηλανδός, ο οποίος ουδέποτε πήγε στο Πανεπιστήμιο. 

Ο λόγος για τον Πίτερ Μπεκ, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Rocket Lab, μίας εισηγμένης εταιρείας που ειδικεύεται στις low cost διαστημικές εκτοξεύσεις.

Ο Πίτερ μεγάλωσε σε μία απομακρυσμένη πόλη 50.000 κατοίκων, η οποία λέγεται Invercargill. Στο γυμνάσιο, ένας από τους καθηγητές τού είχε ξεκαθαρίσει ότι μια καριέρα στην κατασκευή πυραύλων ήταν «παράλογη και ακατόρθωτη». 

Όμως, ο νεαρός -τότε- Νεοζηλανδός χρειάστηκε λίγα χρόνια, προτού κατορθώσει να κάνει πραγματικότητα το όνειρό του. 

Σε ηλικία 17 ετών, αποφάσισε να φύγει από το πατρικό του και πήγε να εργαστεί στην εταιρεία κατασκευής εργαλείων Fisher & Paykel. Συχνά πυκνά όμως, στον ελεύθερο χρόνου πειραματιζόταν με τους πυραύλους. 

Αργότερα βρήκε δουλειά στην Callaghan Innovation και εντρύφησε στα λεγόμενα «έξυπνα» υλικά, κατασκευάζοντας υπερ-υπολογιστές, ανεμογεννήτριες κ.α., κάτι το οποίο τον βοήθησε στο μετέπειτα εγχείρημά του.

Ο νέος αντίπαλος του Μασκ δεν είναι αυτός που νομίζετε-1
Φωτ. MATTHEW STAVER / ZUMA PRESS

Η Rocket Lab ιδρύθηκε το 2006 και μέσα σε τρία χρόνια κατέστη η πρώτη ιδιωτική εταιρεία του Νότιου Ημισφαίριου, η οποία έφθασε στο διάστημα με τον πύραυλο Atea-1.  

Θέλοντας να αξιοποιήσει αυτή την επιτυχαία, ο Μπεκ αποφάσισε να στραφεί στον τομέα των διαστημικών μεταφορών. Παρότι οι πρώτες απόπειρες δεν στέφθηκαν με επιτυχία, η συνέχεια ήταν πολύ καλύτερη.  

Με βασικό όχημα τον Electron, έναν πύραυλο φθηνό αλλά και εξαιρετικά αξιόπιστο, κατάφερε να μεταφέρει ωφέλιμα φορτία στο διάστημα τέσσερις διαφορετικές φορές μέσα στο 2018. Μάλιστα, η τέταρτη έγινε για λογαριασμό της NASA.  

Έως και σήμερα, ο Electron έχει εκτοξευθεί επιτυχώς 21 φορές, ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός για ιδιωτικό διαστημικό όχημα, μετά τον Falcon 9 της SpaceX. 

Καθόλου τυχαία, επομένως, το όνομα του Πίτερ Μπεκ συγκαταλέγεται στη φετινή λίστα του Bloomberg, με τις προσωπικότητες που επηρέασαν περισσότερο το παγκόσμιο επιχειρείν. 

Τον περασμένο Αύγουστο δε, η Rocket Lab εισήχθη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, αντλώντας περισσότερα από 777 εκατ. δολάρια.  

Ο Neutron, ένας μεγαλύτερος πύραυλος που τελεί υπό ανάπτυξη, θα είναι ικανός να μεταφέρει ακόμη μεγαλύτερα ωφέλιμα φορτία. Ήδη, μάλιστα, έχει εκμισθωθεί από τη NASA για τη μεταφορά ενός ειδικού ανιχνευτή στον Άρη, έως το 2024.  

Σε αντίθεση, όμως, με την SpaceX του Έλον Μασκ, η οποία παραμένει ιδιωτική, η Rocket Lab είναι μια εισηγμένη εταιρεία, στην οποία ο καθένας μπορεί να επενδύσει τα χρήματά του. Άλλωστε, από τον Αύγουστο έως σήμερα η μετοχή της έχει εκτοξευθεί κατά 56%. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ο μεγαλύτερος «λάκκος» του πλανήτη: Γιατί η Ρωσία πληρώνει 7 δισ. ετησίως

Το άγνωστο φεγγάρι που μας ακολουθεί

Νηστεία, διαλογισμός και γένια ερημίτη: Είναι ο Τζακ Ντόρσι ο πιο παράξενος δισεκατομμυριούχος;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News