Business & Finance Τρίτη 23/11/2021, 12:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κόντρα των τιτάνων: Τι έχουν να χωρίσουν ο ισχυρότερος τραπεζίτης και ο πλουσιότερος άνθρωπος της γης

Ο Elon Musk και ο Jamie Dimon δεν τα πηγαίνουν καλά

Η κόντρα των τιτάνων: Τι έχουν να χωρίσουν ο ισχυρότερος τραπεζίτης και ο πλουσιότερος άνθρωπος της γης

Ο Elon Musk και ο Jamie Dimon δεν τα πηγαίνουν καλά.

Ο Musk αγνοεί την JP Morgan του Dimon εδώ και χρόνια και στρέφεται σε άλλες τράπεζες καθώς η Tesla επεκτείνεται. Όπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal, οι συζητήσεις ανάμεσα στις δύο εταιρείες συχνά κατέληγαν με τη μία ή την άλλη πλευρά να συγχύζεται, εδώ και χρόνια.

Οι ίδιοι οι ισχυροί άνδρες των δύο εταιρειών έχουν προσπαθήσει να παίξουν τον ρόλο του συμφιλιωτή, αλλά κάθε φορά, κατέληγαν να συγκρούονται. Έτσι, η JP Morgan κατέληξε εδώ και καιρό ότι είναι καλύτερα να μην έχει σχέσεις με την Tesla.

Η κόντρα των τιτάνων: Τι έχουν να χωρίσουν ο ισχυρότερος τραπεζίτης και ο πλουσιότερος άνθρωπος της γης-1

Ένα μικρό μέρος αυτής της κόντρας, που φέρνει αντιμέτωπη την πολυτιμότερη αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ με τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, βγήκε στην επιφάνεια την περασμένη εβδομάδα, όταν η JP Morgan κατέθεσε αγωγή σε βάρος της Tesla.

Στην αγωγή, η JP Morgan ισχυρίστηκε ότι η Tesla της χρωστά 162 εκατ. δολάρια από ένα trade το οποίο η τράπεζα οργάνωσε το 2014.

Συνήθως, οι τραπεζίτες προσπαθούν να μην συγκρούονται δημοσίως με τους μεγάλες πελάτες τους –ή αυτούς που θα μπορούσαν να είναι μεγάλοι πελάτες- καθώς γνωρίζουν καλά ότι ακόμα και ένα ήπιο σχόλιο μπορεί να τους κοστίσει πολλά σε προμήθειες.

«Έχουμε δώσει στην Tesla πολλές ευκαιρίες να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από το συμβόλαιό μας, επομένως είναι ατυχές ότι ανάγκασαν να πάρει το θέμα τη νομική οδό», ανέφερε η JP Morgan.

Η κόντρα των τιτάνων: Τι έχουν να χωρίσουν ο ισχυρότερος τραπεζίτης και ο πλουσιότερος άνθρωπος της γης-2

«Εάν η JP Morgan δεν αποσύρει την αγωγή της, θα τους δώσω αξιολόγηση ενός αστεριού στο Yelp. Αυτή είναι η τελευταία μου προειδοποίηση!», απάντησε ο Musk.

Οι χαρακτήρες τους

Και οι δύο CEOs αποτελούν επιβλητικές παρουσίες τόσο μέσα στις εταιρείες όσο και στους αντίστοιχους κλάδους τους. Και οι δύο έχουν συγκρουστεί δημοσίως με αντιπάλους τους ή έχουν ανταλλάξει βαριές κουβέντες με επικριτές και με τις εποπτικές αρχές. Όμως ενώ ο Dimon συχνά εκφράζει τη μεταμέλειά του όταν εκφράζεται απρόσεκτα, ο Musk σπάνια κάνει πίσω.

Ο πελάτης που όλες οι τράπεζες ονειρεύονται

Η Tesla, ως μία από τις πρώτες εταιρείες που έσπασαν το φράγμα του 1 τρισ. δολαρίων με την κεφαλαιοποίησή τους, είναι ο πελάτης για τον οποίο δίνουν μάχη οι τράπεζες της Wall Street.

Όμως οι επενδυτικοί τραπεζίτες της JP Morgan δεν έχουν δουλέψει για καμία συναλλαγή της Tesla από το 2016.

Γιατί τσακώνονται Tesla και JP Morgan

Στο επίκεντρο της αγωγής βρίσκονται warrants τα οποία η JP Morgan αγόρασε από την Tesla, στο πλαίσιο ενός μεγάλου πακέτου trades τα οποία η τράπεζα βοήθησε να στηθούν για την αυτοκινητοβιομηχανία το 2014. Η Tesla θα  έπρεπε να πληρώσει την JP Morgan, σε μετρητά ή μετοχές, εάν η μετοχή της βρισκόταν πάνω από την συμφωνημένη τιμή, κατά τη λήξη των warrants το 2021.

Σύμφωνα με τα όσα λέει η JP Morgan, το συμβόλαιο της επέτρεπε να αλλάξει αυτή την τιμή, εάν η Tesla ανακοίνωνε ότι εξετάζει μία πώληση ή ένα άλλο deal, γιατί κάτι τέτοιο θα επηρέαζε την αξία των warrants.

Το 2018, ο Musk έγραψε στο Twitter ότι έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση για να βγάλει την Tesla από το χρηματιστήριο, στα 420 δολάρια ανά μετοχή. Η JP Morgan χαμήλωσε την τιμή εξάσκησης του warrant και ενημέρωσε την Tesla, όπως αναφέρει η αγωγή. Όταν έγινε σαφές ότι δεν υπήρχε deal, η JP Morgan ανέβασε και πάλι την τιμή, αλλά όχι στα αρχικά επίπεδα.

Η Tesla διαφώνησε, λέγοντας ότι οι προσαρμογές της τιμής ήταν «αδικαιολόγητα γρήγορες» και «καιροσκοπικές».

Όταν τα warrants έληξαν, τον Ιούνιο του 2021, η τιμή της μετοχής της Tesla είχε εκτιναχθεί και πλέον βρισκόταν πάνω από την αρχική αλλά και την προσαρμοσμένη τιμή των συμβολαίων. Η JP Morgan ζήτησε να πληρωθεί και η Tesla την πλήρωσε με βάση την αρχική τιμή εξάσκησης, αρνούμενη να πληρώσει το έξτρα ποσό που δικαιολογούσε η προσαρμοσμένη τιμή.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Wall Street Journal 

Διαβάστε επίσης: 

Πώς είναι να δουλεύεις για τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο

Ο ισχυρότερος τραπεζίτης του κόσμου αποκαλύπτεται: Ο Έλληνας παππούς του και το μυστικό χαρτάκι που κουβαλά πάντα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News