Business & Finance Τετάρτη 29/12/2021, 14:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ημέρα ορόσημο για τον ανταγωνιστή της Tesla στην Ευρώπη

Ημέρα ορόσημο για τον ανταγωνιστή της Tesla στην Ευρώπη

Την κατασκευή του πρώτου κυττάρου μπαταρίας λιθίου ολοκλήρωσε σήμερα η σουηδική Northvolt, η οποία ανταγωνίζεται με το τμήμα μπαταριών της Tesla στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η Northvolt, η οποία είχε αποτίμηση 12 δις. δολαρίων τον Ιούνιο, είχε ανακοινώσει τους προηγούμενους μήνες ότι θα είχε ξεκινήσει παραγωγή μπαταριών πριν το τέλος του 2021. Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση, πρόκειται για την πρώτη μπαταρία, η οποία σχεδιάστηκε, αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε σε ένα «giga εργοστάσιο» μπαταριών στην Ευρώπη.

Το συγκεκριμένο εργοστάσιο αναμένεται πως θα έχει ετήσια παραγωγή 60 γιγαβατωρών.

«Βέβαια, αυτό το πρώτο κύτταρο είναι μόνο η αρχή», δήλωσε ο Peter Carlsson, διευθύνων σύμβουλος και συνιδριτής της Northvolt. «Μέσα στα επόμενα χρόνια, ανυπομονούμε να επεκτείνουμε σημαντικά τη δυνατότητα παραγωγής της Northvolt, ώστε να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια».

Αυτή τη στιγμή, η πλειονότητα των μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα κατασκευάζεται στις ΗΠΑ και την Ασία. Η Northvolt ευελπιστεί να αλλάξει αυτή τη δυναμική.

Συνεργασίες

Παρότι η εταιρεία ιδρύθηκε λιγότερο από 6 χρόνια πριν, έχει κλείσει συμφωνίας αξίας τουλάχιστον 30 δις. δολαρίων με μεγάλα ονόματα της αυτοκινητοβιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένς της BMW,της Volkswagen και της Volvo.

Η Northvolt ανακοίνωσε πως οι παραδόσεις των προϊόντων της θα ξεκινήσουν μέσα στο 2022, ενώ σημείωσε ότι η δυνατότητα παραγωγής θα αυξηθεί στις 60 γιγαβατώρες τα επόμενα χρόνια, που αρκεί για την παραγωγή μπαταριών για περίπου 1 εκατ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 6,5 δισ. δολάρια από επενδυτές, προκειμένου να επεκτείνει τις δραστηριότητές της.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Volvo: Κατασκευή μπαταριών «in house» – Συνεργασία με την Northvolt

Toyota: Επενδύσεις 35 δισ. δολάρια για 30 μοντέλα ηλεκτρικών οχημάτων 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News