Business & Finance Παρασκευή 14/01/2022, 18:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η «Μεγάλη Παραίτηση»: Τρεις προβλέψεις για την αμερικανική αγορά εργασίας το 2022

Ευέλικτη εργασία ή αύξηση μισθού 10%;

Η «Μεγάλη Παραίτηση»: Τρεις προβλέψεις για την αμερικανική αγορά εργασίας το 2022

Προσπαθώντας να εξηγήσει το πρωτοφανές κύμα παραιτήσεων που πυροδοτήθηκε το 2021 και στιγμάτισε την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, ο Anthony Klotz, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Texas A&M με ειδίκευση στην οργανωτική ψυχολογία, χρησιμοποίησε πέρυσι την φράση «Η Μεγάλη Παραίτηση».

Η φράση αυτή περιέγραφε μέχρι τελειότητας το αλαλούμ που επικράτησε στην αγορά εργασίας – η οποία σημειώνεται ότι μόλις τώρα ξεκίνησε να ορθοποδεί – εξ ου και χρησιμοποιήθηκε ευρέως.

Ο Klotz λοιπόν επανέρχεται σε μία περίοδο όπου η αγορά εργασίας σταθεροποιείται αλλά ακόμη δέχεται πλήγματα, αυτή τη φορά από τη μετάλλαξη Όμικρον, για να δώσει τις προβλέψεις του για το 2022.

Επιβράδυνση στη μεγάλη παραίτηση

Οι παραιτήσεις θα συνεχιστούν και το 2022 με πολύ χαμηλότερο όμως ρυθμό σε σχέση με πέρυσι. Ο Klotz προβλέπει ότι πολλοί θα παραιτηθούν από τη δουλειά τους, σε αυξημένα νούμερα σε σχέση με τα επίπεδα προ πανδημίας, αλλά δεν θεωρεί ότι θα υπάρξει κάποιο μεγάλο κύμα παραιτήσεων φέτος.

Και αυτό γιατί οι ελλείψει στην αμερικανική αγορά εργασίας ώθησαν τις επιχειρήσεις να δώσουν περισσότερα κίνητρα, καθώς και υψηλότερους μισθούς. Τα δύο αυτά στοιχεία αναμένεται να συγκρατήσουν το μπαράζ των παραιτήσεων τους επόμενους μήνες.

Ευέλικτη εργασία

Αυτό που ζητούσαν περισσότερο οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι η ελευθερία να δουλεύουν από οπουδήποτε. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα της WFH πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι η ευέλικτη εργασία είναι ισοδύναμη με αύξηση μισθού της τάξης του 10%.

Εξάλλου, γι αυτό και περισσότερες επιχειρήσεις προσπαθούν να ικανοποιήσουν το συγκεκριμένο αίτημα. Ο Klotz μάλιστα αναφέρει ότι η αύξηση της ευελιξίας στη δουλειά θα οδηγήσει σε καλύτερη ισορροπία μεταξύ προσωπικής ζωής και καριέρας, καθώς και σε βελτίωση της ψυχικής κατάστασης των εργαζομένων.

Ανταγωνισμός για τηλεργασία

Δεδομένων των ελλείψεων που παρατηρούνται στην αμερικανική αγορά εργασίας, όλο και περισσότεροι εργοδότες θα στραφούν στην αυτοματοποίηση ή θα αναζητήσουν ταλέντα εκτός της χώρας.

Η πανδημίας εξάλλου επιτάχυνε τη στροφή στην αυτοματοποίηση. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του World Economic Forum μεταξύ 300 διεθνών επιχειρήσεων το 43% αυτών πρόκειται να μειώσουν το εργατικό τους δυναμικό και να το αντικαταστήσουν με νέες τεχνολογίες.

Ο Klotz αναμένει πως προς την ίδια κατεύθυνση θα κινηθούν και όσες εταιρείες αναζητήσουν ταλέντα διεθνώς. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί έντονος ανταγωνισμός γύρω από τις δουλειές που μπορούν να γίνουν εξ αποστάσεως.

Ο ίδιος τόνισε επίσης: «Στις ΗΠΑ, οι εργαζόμενοι τείνουν να παίρνουν υψηλότερους μισθού σε σσχέση με ανθρώπους σε πολλές άλλες χώρες. Στην περίπτωση μίας επιχείρησης που στελεχώνει άτομα από απόσταση, μπορεί να προσλάβει εργαζόμενους από ολόκληρο τον κόσμο που μπορούν να κάνουν την ίδια δουλειά για λιγότερα χρήματα».

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Μισθός 200.000 δολ. σε μία αγορά εργασίας με χιλιάδες κενές θέσεις

ΗΠΑ: Αυξήθηκαν απροσδόκητα οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας

Jamie Dimon: Δεν έχω ξαναδεί στη ζωή μου τόσο τεράστια πίεση στους μισθούς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News