Business & Finance Παρασκευή 12/11/2021, 20:18
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Ρεκόρ παραιτήσεων στις ΗΠΑ – Χέρι-χέρι άνοδος μισθών και πληθωρισμού

ΗΠΑ: Ρεκόρ παραιτήσεων στις ΗΠΑ – Χέρι-χέρι άνοδος μισθών και πληθωρισμού

Συνεχίζεται το κύμα των παραιτήσεων στις ΗΠΑ, με το Σεπτέμβριο να καταγράφεται ένα ακόμη ρεκόρ: σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα του αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, 4,4 εκατ. Αμερικανοί παραιτήθηκαν από τις δουλειές τους το Σεπτέμβριο. Παράλληλα υποχώρησε ο αριθμός των ανοιχτών θέσεων εργασίας στη χώρα, που υποδεικνύει ότι πολλές παραιτήσεις συνοδεύτηκαν από μετακινήσεις εργαζομένων σε νέες θέσεις.

Οι μαζικές μετακινήσεις οφείλονται εν μέρει στα προνόμια και τους παχυλούς μισθούς που προσφέρουν όσες αμερικανικές επιχειρήσεις αναζητούν επειγόντως νέα ταλέντα. Βέβαια με τα ενισχυμένα μισθολογικά πακέτα, καθίσταται ακόμη δυσκολότερο για ορισμένους εργοδότες να προσελκύσουν υπαλλήλους.

Παράλληλα, η τακτική αυτή ανεβάζει τους μισθούς, αλλά και τον πληθωρισμό στη χώρα.

Ωτόσο, το κύμα των παραιτήσεων είχε πυροδοτηθεί πολύ νωρίτερα, από την επέλαση της πανδημίας, όπου τα επιδόματα ανεργίας αποτελούσαν αρκετά καλό κίνητρο για ορισμένους να παρατήσουν τις δουλειές τους. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, τα επιδόματα ήταν υψηλότερα από τις επαγγελματικές τους αποδοχές.

Ο ρυθμός των παραιτήσεων για το Σεπτέμβριο άγγιξε το 3%, ποσοστό ρεκόρ τουλάχιστον με τα δεδομένα της τελευταίας εικοσαετίας.

Επίδραση στους μισθούς

Σύμφωνα με σχετική έκθεση της Bank of America από τον προηγούμενο μήνα, οι μαζικές παραιτήσεις οδήγησαν σε ταχύτατη αύξηση των μισθών. Πράγματι, οι μισθοί αυξάνονται συνεχώς τους τελευταίους μήνες στις ΗΠΑ, κατά 0,6% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο και κατά 4,6% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της BofA μεγαλύτερη πιθανότητα παραίτησης υπάρχει για τους χαμηλόμισθους εργαζομένους, όπως διαφαίνεται και από το υψηλότατο ποσοστό παραιτήσεων στον ξενοδοχειακό κλάδο και τον χώρο της εστίασης. Έρευνα της Fed του Σικάγο καταδεικνύει επίσης ότι οι περισσότεροι από αυτούς που παραιτούνται πηγαίνουν σε θέσεις όπου πληρώνονται καλύτερα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

BofA: Δομικές αλλαγές στα εργασιακά – Οι επιπτώσεις της Μεγάλης Παραίτησης

Μια καλύτερη δουλειά

Πώς να παραιτηθείς χωρίς να «κάψεις γέφυρες»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News