Business & Finance Τετάρτη 12/01/2022, 11:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παγκόσμια Τράπεζα: Στο 50% θα εκτιναχθεί ο πληθωρισμός στην Τουρκία 

Παγκόσμια Τράπεζα: Στο 50% θα εκτιναχθεί ο πληθωρισμός στην Τουρκία 

Ο πληθωρισμός όχι μόνο θα εξακολουθήσει να κινείται εκτός ορίων στην Τουρκία, αλλά θα ανέβει ακόμη υψηλότερα μέσα στο 2022, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Στην τελευταία έκθεσή της για την παγκόσμια οικονομία, το διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα προβλέπει ότι οι τιμές καταναλωτή θα εκτοξευθούν στο 50%, όταν τον Δεκέμβριο το ποσοστό τους διαμορφώθηκε στο 36%. 

Αναφορικά με την ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας, η Παγκόσμια Τράπεζα από το 9,5% που εκτιμάει ότι θα αναπτυχθεί το 2021, αναμένει φέτος να ανακόψει απότομα ταχύτητα στο 2% και να τρέξει με ρυθμό 3% το 2023. Βάσει των προηγούμενων προβλέψεων της Παγκόσμιας Τράπεζας, το ΑΕΠ της γείτονος θα κατέγραφε ανάπτυξη 5% το 2021 και 4,5% τόσο το 2022 όσο και το 2023.  Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική οικονομία, αναπτύχθηκε κατά 0,9% το 2019 και κατά 1,8% το 2020.

Σήμερα, μετά τις δυσοίωνες αυτές προβλέψεις για τον πληθωρισμό της Τουρκίας, η τουρκική λίρα παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης, κινούμενη έναντι του αμερικανικού δολαρίου πλησίον της ζώνης του 13,85 υποχωρώντας κατά σχεδόν 0,30%. Το επίπεδο αυτό είναι σημαντικά απομακρυσμένο από το ιστορικό χαμηλό ρεκόρ του 18,4% που καταγράφηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. 

Η οικονομία της Τουρκίας δείχνει ότι δεν μπορεί να βρει τη δυναμική εκείνη που θα της επιτρέψει να διαφύγει από τον πιεστικό κλοιό στον οποίο έχει περιέλθει. 

Τα μέτρα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως η αύξηση κατά 50% του κατώτατου μισθού και των συντάξεων, διογκώνουν περισσότερο το θέμα με τον πληθωρισμό αντί να το αμβλύνουν.

Τα μέτρα, σε συνδυασμό με την επιθετική μείωση των επιτοκίων κατά 500 μονάδες από τον περασμένο Σεπτέμβριο, από το 19% στο 14%, συνιστούν ένα μείγμα αλλοπρόσαλλης νομισματικής πολιτικής, για την οποία άπαντες στους κύκλους των αναλυτών και των επενδυτών καταδικάζουν, από την άλλη όμως η ηγεσία της Τουρκίας επιδοκιμάζει.

Να σημειωθεί επίσης, ότι την ώρα που αυξάνονται μισθοί και συντάξεις, συγχρόνως ανακοινώθηκαν αυξήσεις σε ενέργεια, φυσικό αέριο, στα τέλη κινητής, στα τέλη μεταφορών και στα διόδια μεταξύ άλλων. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Με τα κοσμήματα των πολιτών προσπαθεί να σώσει την οικονομία ο Ερντογάν

Τουρκία: Οι αυξήσεις στις τιμές «πνίγουν» τους Τούρκους

Τουρκία: Υποχρεωτικά σε λίρες το 25% των εσόδων από τις εξαγωγές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News