Business & Finance Δευτέρα 3/01/2022, 16:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Υποχρεωτικά σε λίρες το 25% των εσόδων από τις εξαγωγές

Τουρκία: Υποχρεωτικά σε λίρες το 25% των εσόδων από τις εξαγωγές

Μετατροπή του 25% των εσόδων τους σε λίρες θα απαιτεί η Τουρκία από τους εξαγωγείς, προκειμένου να ενισχύσει τα αποθεματικά της και να στηρίξει το τουρκικό νόμισμα.

Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα της γειτονικής θα αγοράζει το ένα τέταρτο των εσόδων που συγκεντρώνονται από όλες τις εξαγωγές, εφόσον οι έμποροι πληρώνονται σε δολάρια, ευρώ ή βρετανικές λίρες.

Το μέτρο στοχεύει στην ενίσχυση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Τουρκίας, υποχρεώνοντας τις εταιρείες να διατηρούν μέρος των εσόδων τους από πωλήσεις στο εξωτερικό σε τουρκικές λίρες.

Υπενθυμίζεται ότι η λίρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση επί σχεδόν ένα έτος. Από την αρχή του 2021 μέχρι σήμερα, το νόμισμα έχει χάσει σχεδόν την μισή του αξία έναντι του δολαρίου. Πρόκειται για αποτέλεσμα των εντολών του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δανεισμού.

Πληθωρισμός

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Δεκέμβριο σκαρφάλωσε στο 36,08%.

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε σημαντικά από το 21,31% του Νοεμβρίου, ενώ ξεπέρασε και τις προβλέψεις των αναλυτών που τον ήθελαν να διαμορφώνεται τον Δεκέμβριο στο 27,36%. 

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει μειώσει τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο.

Η λίρα ανέκτησε μέρος του χαμένου εδάφους αφότου ο Ερντογάν υποσχέθηκε να αποζημιώσει τους καταθέτες για τις ζημιές τους, όμως παραμένει κατά 31% ασθενέστερη από ό,τι ήταν στις 23 Σεπτεμβρίου, όταν ξεκίνησαν οι μειώσεις επιτοκίων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Αυξήσεις-μαμούθ έως 100% στο ηλεκτρικό ρεύμα

Τουρκία: Προς αρνητικό ρεκόρ οδεύει η λίρα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News