Business & Finance Τρίτη 4/01/2022, 12:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Οι αυξήσεις στις τιμές «πνίγουν» τους Τούρκους

Μόνο τον Δεκέμβριο, οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν κατά 13,58% σε μηνιαία βάση

Τουρκία: Οι αυξήσεις στις τιμές «πνίγουν» τους Τούρκους

Σε μια σειρά αυξήσεων στις τιμές βασικών προϊόντων και υπηρεσιών προχώρησε η Τουρκία με την έλευση του νέου έτους κι ενώ ο πληθωρισμός στη γείτονα τον Δεκέμβριο εκτινάχθηκε σε υψηλό 19 ετών σε ετήσια βάση, στο 36,1%. Η κίνηση αυτή από την κυβέρνηση Ερντογάν αναμένεται να προκαλέσει νέες πιέσεις στις τιμές, οι οποίες ήδη βρίσκονται εν μέσω πολιορκητικού κλοιού από την ανορθόδοξη νομισματική πολιτική της μείωσης των επιτοκιών.

Μόνο τον Δεκέμβριο, οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν κατά 13,58% σε μηνιαία βάση, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία χθες Δευτέρα, προκαλώντας εκ νέου πιέσεις στα κέρδη και τις αποταμιεύσεις των Τούρκων πολιτών.

Η κεντρική τράπεζα έχει επιδοθεί σε μια σειρά μειώσεων του βασικού της επιτοκίου από τον περασμένο Σεπτέμβριο κατά 500 μονάδες βάσης στο 14%, προκαλώντας απώλειες στην τουρκική λίρα έως και 50%, μόνο για το διάστημα αυτό.

Ως αποτέλεσμα, οι εισαγωγές έφθασαν στα ύψη και πυροδότησαν αυτό που ορισμένοι οικονομολόγοι ονομάζουν «φαύλο κύκλο» στον οποίο η κυβέρνηση απάντησε με αύξηση του κατώτατου μισθού, των φόρων, των τελών για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας μεταξύ άλλων.

Ορισμένες από τις αυξήσεις της τουρκικής κυβέρνησης έχουν ως εξής:

Μισθοί και συντάξεις

Η κυβέρνηση αύξησε τον μηνιαίο κατώτατο μισθό κατά 50% στις 4.250 λίρες (275,44 δολάρια) για το 2022 και αύξησε ορισμένους φόρους για τους εργοδότες. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων έχουν αυξηθεί κατά 30,5% από τον Ιανουάριο και οι συντάξεις θα φθάσουν στις 2.500 λίρες (189 δολάρια) από τις 1.500.

Ενέργεια

Η Ρυθμιστική Αρχή της Αγοράς Ενέργειας, αύξησε για φέτος τις τιμές για το ηλεκτρικό ρεύμα ως και 125% για τους εμπορικούς χρήστες υψηλής κατανάλωσης και κατά περίπου 50% για τα νοικοκυριά χαμηλότερης κατανάλωσης, επικαλούμενη τον υψηλό παγκόσμιο πληθωρισμό στην ενέργεια.

Φυσικό αέριο

Η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 25% για οικιακή και κατά 50% για βιομηχανική χρήση τον Ιανουάριο, όπως ανακοίνωσε ο εθνικός διανομέας BOTAS. 

Βενζίνη

Η τιμή της βενζίνης, η οποία προσαρμόζονται συχνά σύμφωνα με τις διεθνείς τιμές, αυξήθηκε κατά περισσότερο από μισή λίρα ανά λίτρο, ή περίπου 5%, ενώ η τιμή του ντίζελ ενισχύθηκε κατά 1,29 λίρες.

Διόδια

Τα διόδια σε αυτοκινητόδρομους και γέφυρες αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 25%.

Σιδηρόδρομοι

Η τιμή των εισιτηρίων για τη σιδηροδρομική υπηρεσία Marmaray μέσω της σήραγγας κάτω από το στενό του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη αυξήθηκε κατά 36%. Ο κρατικός σιδηροδρομικός οργανισμός αύξησε τις τιμές των εισιτηρίων για τα τρένα υψηλής ταχύτητας κατά περίπου 20%.

Τσιγάρα και αλκοόλ

Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα τσιγάρα και το αλκοόλ αυξήθηκε κατά 47%, καθιστώντας τα τσιγάρα περίπου 20% ακριβότερα και αυξάνοντας τις τιμές του αλκοόλ κατά περίπου 20% με 33%.

Σιτηρά

Το κρατικό συμβούλιο για τα σιτηρά TMO ανακοίνωσε αυξήσεις 23% με 24% για το σιτάρι και το κριθάρι προκειμένου να στηρίξει τους αγρότες.

Ταξί, ναύλοι λεωφορείων

Οι ναύλοι για τα ταξί στην Κωνσταντινούπολη αυξήθηκαν κατά περίπου ένα τρίτο από την αρχή του έτους, ενώ για τα λεωφορεία αυξήθηκαν κατά περίπου 36%.

Ασφάλεια αυτοκίνητου

Αύξηση 20% στο υποχρεωτικό κόστος της ασφάλισης των οχημάτων για όσους έχουν την υψηλότερη έκπτωση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από τον Φεβρουάριο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Στο 36% έφτασε ο πληθωρισμός

Τουρκία: Αυξήσεις-μαμούθ έως 100% στο ηλεκτρικό ρεύμα

Τουρκία: Υποχρεωτικά σε λίρες το 25% των εσόδων από τις εξαγωγές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News