Business & Finance Κυριακή 19/12/2021, 18:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ερντογάν: Θα ρίξω ξανά τον πληθωρισμό στο 4% (βρίσκεται στο 21,3%)

Ερντογάν: Θα ρίξω ξανά τον πληθωρισμό στο 4% (βρίσκεται στο 21,3%)

«Αργά ή γρήγορα, όπως μειώσαμε τον πληθωρισμό στο 4% όταν ανέλαβα την εξουσία, θα τον μειώσουμε ξανά. Όμως, δεν θα αφήσω τους πολίτες μου, τον λαό μου, να συντρίβονται υπό το βάρος των επιτοκίων». Σε αυτή τη δήλωση προέβη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που οι τιμές καταναλωτή τον Νοέμβριο εκτινάχθηκαν στο 21,3% σε ετήσια βάση, αυξημένες κατά 3,5% σε σχέση με τον Οκτώβριο.

Ο πληθωρισμός είχε πέσει σχεδόν στο 4% το 2011, πριν αρχίσει να ανεβαίνει σταδιακά από το 2017. 

Σε συνάντηση που είχε με νέους από την Αφρική χθες Σάββατο, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά σήμερα, ο Ερντογάν επανέλαβε την ανορθόδοξη άποψή του ότι τα επιτόκια είναι εκείνα που προκαλούν τον πληθωρισμό

Ο Ερντογάν έχει δηλώσει ότι το νέο μοντέλο οικονομικής πολιτικής βασίζεται στα χαμηλά επιτόκια και εντάσσεται σε έναν «πόλεμο για οικονομική ανεξαρτησία», ο οποίος όπως είπε συνεχίζεται με επιτυχία.

Οικονομολόγοι έχουν χαρακτηρίσει «ριψοκίνδυνη» την οικονομική πολιτική του Ερντογάν προβλέποντας ότι τον ερχόμενο χρόνο ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 30%.

Την Παρασκευή η τουρκική λίρα κυμάνθηκε σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο κάτω από το 17 έναντι του δολαρίου έπειτα από τους φόβους για ένα πληθωριστικό σπιράλ που θα προκληθεί από την νέα πολιτική.

Στο χαμηλότερο επίπεδό της η λίρα έχασε φέτος περίπου το 55% της αξίας της, περιλαμβανομένου του 37% μέσα στις τελευταίες 30 ημέρες.

Την ίδια ώρα πολλοί είναι οι Τούρκοι πολίτες που υποστηρίζουν είπαν ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50% που ανακοίνωσε ο Ερντογάν την περασμένη Πέμπτη είναι αναποτελεσματική. Η αύξηση αυτή αναμένεται δώσει ώθηση στις τιμές καταναλωτή από 3,5 έως 10 ποσοστιαίες μονάδες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Τι είπε ο Ίλον Μασκ στον Ερντογάν;

Τουρκία: «Κραυγές» των επιχειρήσεων– Τέλος στα χαμηλά επιτόκια

Τουρκία: Μείωση 100 μ.β. στα επιτόκια, πέφτει η λίρα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News