Business & Finance Σάββατο 18/12/2021, 16:21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: «Κραυγές» των επιχειρήσεων– Τέλος στα χαμηλά επιτόκια

Τουρκία: «Κραυγές» των επιχειρήσεων– Τέλος στα χαμηλά επιτόκια

Να εγκαταλείψει την αμφιλεγόμενη νομισματική πολιτική των χαμηλών επιτοκίων που έχει προκαλέσει βύθιση στην τουρκική λίρα, προέτρεψε την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ενρντογάν, η μεγαλύτερη επιχειρηματική ένωση της Τουρκίας, TUSIAD, ζητώντας την επιστροφή στους «κανόνες της οικονομικής επιστήμης».

Η λίρα χθες Παρασκευή σημείωσε νέο χαμηλό ρεκόρ υπό του 17 έναντι του δολαρίου, εν μέσω φόβων για πληθωριστική περιδίνηση από την πολιτική του Ερντογάν.

Το τουρκικό νόμισμα είχε χάσει περί του 55% της αξίας του φέτος, ενώ τις τελευταίες 30 ημέρες οι απώλειές που καταγράφει φθάνουν στο 37%.

Σε ανακοίνωσή της, η TUSIAD αναφέρει ότι έχει προειδοποιήσει την κυβέρνηση για τις αρνητικές επιπτώσεις των χαμηλών επιτοκίων, προσθέτοντας ότι τα οικονομικά σοκ βλάπτουν τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.

«Ως αποτέλεσμα της αστάθειας που βιώνουμε τον τελευταίο καιρό, είναι σαφές ότι οι στόχοι στο πλαίσιο αυτού του οικονομικού προγράμματος που επιχειρείται δεν θα επιτευχθούν», σημειώνεται.

«Μετά τα βήματα που έγιναν στο πλαίσιο των νέων οικονομικών πολιτικών, δημιουργήθηκε ένα περιβάλλον δυσπιστίας και αστάθειας», σημειώνει η TUSIAD, προσθέτοντας ότι το οικονομικό μοντέλο ενέχει τον κίνδυνο να προκαλέσει «πολύ μεγαλύτερα» προβλήματα στο μέλλον.

«Ακόμη και οι εξαγωγές, που αναμένεται να ωφεληθούν περισσότερο, έχουν πληγεί σε αυτό το περιβάλλον».

Υπό την πίεση του Ερντογάν, η κεντρική τράπεζα έχει μειώσειτα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο. Ο Τούρκος ηγέτης υποστηρίζει ότι το νέο μοντέλο θα τονώσει τις εξαγωγές, την απασχόληση και τις επενδύσεις, αν και οι οικονομολόγοι χαρακτηρίζουν το πείραμά του «απερίσκεπτο», καθώς οδήγησε τη λίρα σε κατάρρευση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News