Business & Finance Τετάρτη 1/12/2021, 14:18
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ερντογάν: Συνεχίζει τη ρητορική της μείωσης των επιτοκίων 

H τουρκική λίρα έκανε βουτιά χθες 8,1% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, με την ισοτιμία να φθάνει στο 13,9519

Ερντογάν: Συνεχίζει τη ρητορική της μείωσης των επιτοκίων 

Τη μείωση των επιτοκίων και τα χαμηλά τους επίπεδα ως ενδεδειγμένη νομισματική πολιτική για την τουρκική οικονομία, φρόντισε να αναφέρει για άλλη μια φορά ο Τούρκος πρόεδρος. Και όπως συμβαίνει όποτε παρεμβαίνει με δηλώσεις στη νομισματική πολιτική της γείτονος το τελευταίο διάστημα, η τουρκική λίρα κατρακύλησε σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του αμερικανικού δολαρίου. 

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο τουρκικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό, TRT, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι θα επιτόκια θα συνεχίσουν να μειώνονται, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι η τουρκική οικονομία θα πρέπει να μην εξαρτάται από τα βραχυπρόθεσμα μετρητά του συναλλάγματος, αλλά αντιθέτως θα πρέπει να στηρίζεται στην εγχώρια παραγωγή και στις εξαγωγές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το φθηνότερο χρήμα θα δώσει ώθηση στη μεταποίηση, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα θα επιβραδύνει τον πληθωρισμό ο οποίος τον Οκτώβριο εκτινάχθηκε στο 19,58%. 

Η Τουρκία δεν θα προσπαθήσει να προσελκύσει χρηματοροές που θα φέρουν την οικονομία της στο έλεος του «ζεστού χρήματος» ή σε επενδύσεις οι οποίες πολύ γρήγορα μπορεί να αποσυρθούν. Το να συνεχίζονται οι παλιές πολιτικές οι οποίες βασίζονταν σε εσφαλμένες βάσεις το μόνο που θα πετύχουν είναι να επιδεινώνουν αυτά τα προβλήματα. 

«Η χώρα μας έχει φθάσει στο σημείο να σπάσει αυτόν τον φαύλο κύκλο και δεν υπάρχει επιστροφή από εδώ», προσέθεσε. 

«Η νομισματική πολιτική των υψηλών επιτοκίων που εφαρμόσθηκε σε εμάς είναι ένα νέο φαινόμενο. Είναι ένα μοντέλο που καταστρέφει την εγχώρια παραγωγή και καθιστά τον πληθωρισμό μόνιμο καθώς αυξάνεται το κόστος παραγωγής. Βάζουμε τέλος σε αυτή την περιδίνηση», ανέφερε. 

Μετά τα σχόλια αυτά η τουρκική λίρα έκανε βουτιά 8,1% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, με την ισοτιμία να φθάνει στο 13,9519. Σήμερα έχει επιδοθεί σε ανασύνταξη δυνάμεων και περί τις 13:30 ώρα Ελλάδος, ενισχύεται κατά 1,83% στο 13,2270.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν και η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας άρχισε να μειώνει τα επιτόκια, κατά 400 μονάδες βάσης συνολικά σε τρεις μειώσεις φθάνοντας το βασικό της επιτόκιο στο 15% από το 19%, το τουρκικό νόμισμα έχει απωλέσει περί του 28% της αξίας του.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Τούρκος ηγέτης αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση εργάζεται σε δύο προγράμματα στήριξης τα οποία θα δημιουργήσουν 50.000 νέες θέσεις εργασίας προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι βραχυπρόθεσμες μεταβλητότητες. 

Βάσει του ενός προγράμματος, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις θα λάβουν 50 δισ. λίρες (5,7 δισ. δολάρια) με τη μορφή νέων δανείων το κρατικό Ταμείο Εγγυοδοσίας. Τα επιτόκια σε αυτά τα νέα δάνεια θα είναι έως και 7 μονάδες βάσης χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα της αγοράς, κάτι που θα συνεισφέρει μια εκτιμώμενη ανάπτυξη της τάξεως του 10% στο ΑΕΠ της χώρας. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Η Τουρκία παρεμβαίνει στις αγορές – Πρώτη πώληση ξένου συναλλάγματος μετά από 7 χρόνια

Τουρκία: Η νομισματική κρίση «εκθέτει» τη μεγάλη εξάρτηση από την εισαγόμενη ενέργεια

Πέφτει η τουρκική λίρα: «Δεν θα συμβιβαστώ ποτέ» στα επιτόκια λέει ο Ερντογάν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News