Business & Finance Δευτέρα 6/12/2021, 13:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Νέες πιέσεις στη λίρα αυτή τη φορά από το Κατάρ 

Ο Ερντογάν συνεχίζει τη δική του ρητορική και το περασμένο Σάββατο υποσχέθηκε ξανά χαμηλά επιτόκια

Τουρκία: Νέες πιέσεις στη λίρα αυτή τη φορά από το Κατάρ 

Πτωτικά κινείται και σήμερα Δεύτερα η τουρκική λίρα φθάνοντας πλησίον του ιστορικού χαμηλού που σημείωσε την περασμένη εβδομάδα, καθώς παραμένουν οι πιέσεις την έλλειψη εμπιστοσύνης που δείχνουν οι επενδυτές στην τουρκική οικονομία μετά τις συνεχείς παρεμβάσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ωστόσο σήμερα οι πιέσεις έχουν ενταθεί, μετά τις δηλώσεις του Κατάρ (χώρα η οποία έχει στηρίξει την Τουρκία κατά τη διάρκεια της κρίσης), διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, με τις οποίες ανέφερε ότι παρακολουθεί προσεκτικά τα οικονομικά προβλήματα της γείτονος. 

Περί τις 13:40 ώρα Ελλάδος η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος έναντι του αμερικανικού, υποχωρεί περί του 0,16% στο 13,77%, έχοντας νωρίτερα φθάσει έως το 13,88, πλησίον του ιστορικού χαμηλού στο 14 επίπεδο στο οποίο γλίστρησε την περασμένη εβδομάδα. 

Από τη Ντόχα, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Σέιχ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ-Θάνι κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του, δήλωσε ότι η χώρα του θα αναζητήσει για οποιαδήποτε ευκαιρία προκύψει από τις οικονομικές προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται η Τουρκία. Από τη μεριά του ο Μεβλούτ Καβούσογλου, σημείωσε ότι η χώρα του δεν αναζητά κάποια οικονομική βοήθεια από το Κατάρ. 

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η κεντρική τράπεζα του Κατάρ επέκτεινε στα 15 δισ. δολλάρια τη συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων με την Τουρκία. 

Στην Τουρκία η κρίση δείχνει να βαθαίνει όλο και περισσότερο, καθώς τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο σκαρφάλωσε σε υψηλό τριών ετών στο 21,3%.

Την ίδια ώρα η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας από το περασμένο Σεπτέμβριο έχει μειώσει το βασικό επιτόκιό της κατά 400 μονάδες βάσης, φέρνοντάς το στο 15%, κάτι που επί της ουσίας καθιστούν τα πραγματικά επιτόκια στη χώρα αρνητικά. 

Ωστόσο ο Ερντογάν συνεχίζει τη δική του ρητορική και το περασμένο Σάββατο υποσχέθηκε ξανά χαμηλά επιτόκια, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ευμετάβλητες αγορές συναλλάγματος και ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθούν σύντομα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης: 

Ερντογάν: Συνεχίζει τη ρητορική της μείωσης των επιτοκίων

Τουρκία: Προκαλεί τρόμο ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 21,31% τον Νοέμβριο 

Τουρκία: Oι «εμμονές» Ερντογάν ρίχνουν τη λίρα σε νέο ναδίρ

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News