Business & Finance Σάββατο 1/01/2022, 11:22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Αυξήσεις-μαμούθ έως 100% στο ηλεκτρικό ρεύμα

Τουρκία: Αυξήσεις-μαμούθ έως 100% στο ηλεκτρικό ρεύμα

Δίχως καμία προειδοποίηση η Τουρκία προχώρησε σε αυξήσεις που κυμαίνονται από 50% έως 100% στο ηλεκτρικό ρεύμα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενώ αύξησε εκ νέου και τους τους μηνιαίους λογαριασμούς στο φυσικό αέριο.

Η κίνηση αυτή της Άγκυρας αναμένεται να επιδεινώσει την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, η οποία βρίσκεται εν μέσω συμπληγάδων από την υποτίμηση της τουρκικής λίρας και την εκτίναξη του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ρυθμιστικής Αρχής της Αγοράς Ενέργειας σήμερα Σάββατο, οι τιμές για το ηλεκτρικό ρεύμα αυξάνονται για το 2022 κατά 50% στα νοικοκυριά με χαμηλότερη κατανάλωση, ενώ θα αυξηθούν περισσότερο από 100% για τους εμπορικούς χρήστες με υψηλή κατανάλωση.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση ο κρατικός πάροχος φυσικού αερίου BOTAS, ανέφερε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα αυξηθούν τον Ιανουάριο κατά 25% για οικιακή και κατά 50% για βιομηχανική χρήση. 

Τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός στη γείτονα εκτινάχθηκε στο 21,3% σε ετήσια βάση, ενώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι οι τιμές καταναλωτή θα υπερβούν τον Δεκέμβριο το 30%.

Η απότομη αυτή άνοδος του πληθωρισμού οφείλεται στην κατάρρευση της τουρκικής λίρας τους τελευταίους μήνες, απόρροια των ανορθόδοξων μειώσεων των επιτοκίων κατά 500 μονάδες βάσης από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Προς αρνητικό ρεκόρ οδεύει η λίρα

Ερντογάν: Θα ρίξω ξανά τον πληθωρισμό στο 4% (βρίσκεται στο 21,3%)

Τουρκία: «Κραυγές» των επιχειρήσεων– Τέλος στα χαμηλά επιτόκια

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News