Business & Finance Παρασκευή 7/01/2022, 16:51
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λεμέρ για τιμές ρεύματος: Απολύτως αναγκαίο να βρεθεί λύση – «Δείτε τι γίνεται στο Καζακστάν»

Λεμέρ για τιμές ρεύματος: Απολύτως αναγκαίο να βρεθεί λύση – «Δείτε τι γίνεται στο Καζακστάν»

Ανησυχία για τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις των «φουσκωμένων» λογαριασμών ρεύματος εξέφρασε εκ μέρους της γαλλικής κυβέρνησης ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ. Ο ίδιος τόνισε πως η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για την προστασία νοκοκυριών και επιχειρήσεων.

«Εάν δεν βρούμε λύση στις επόμενες ημέρες, οι Γάλλοι πολίτες θα δούν αύξηση μεταξύ 35% και 40% στους λογαριασμούς ρεύματος. Είναι απολύτως αναγκαίο, καθώς η έκρηξη των τιμών ρεύματος δεν είναι βιώσιμη ούτε για τα νοικοκυριά ούτε για τις επιχειρήσεις», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας.

Η γαλλική κυβέρνηση δεσμεύτηκε για περιορισμό της ετήσιας αύξησης των τιμών ρεύματος κατά 4%, κατά κύριο λόγω μέσω μείωσης της φορολογίας. Ωστόσο, η εκρηκτική αύξηση στις τιμές χονδρικής θέτει εμπόδια στις πολιτικές της γαλλικής κυβέρνησης. Το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με την κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία ηλεκτρισμού EDF, προκειμένου να βρουν νέες λύσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός στη Γαλλία ανέρχεται στο 3,4%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, ενώ τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης δείχνουν αύξηση στο 5% για τον Δεκέμβριο.

«Δείτε τι γίνεται στο Καζακστάν, είναι αρκετά κατατοπιστικό όσον αφορά το τι μπορεί να συμβεί όταν η ενέργεια, ο ηλεκτρισμός ή οι τιμές καυσίμων εκτοξεύονται. Είναι πολιτικά επικίνδυνο», τόνισε ο Λεμέρ εκφράζοντας ανησυχία για τις κοινωνικές διαστάσεις της ενεργειακής κρίσης.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Τιμές ρεύματος: Στα 42 ευρώ η ενίσχυση ανά νοικοκυριό για τον Ιανουάριο

Πληθωρισμός: Το νέο ρεκόρ 20ετίας βάζει δύσκολα στην ΕΚΤ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News