Business & Finance Τρίτη 9/11/2021, 22:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διάγγελμα Μακρόν: Νέοι πυρηνικοί αντιδραστήρες στη Γαλλία – Υποχρεωτική η τρίτη δόση από Δεκέμβριο σε άνω των 65

Διάγγελμα Μακρόν: Νέοι πυρηνικοί αντιδραστήρες στη Γαλλία – Υποχρεωτική η τρίτη δόση από Δεκέμβριο σε άνω των 65

Η Γαλλία θα ξεκινήσει εκ νέου την κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων για να διασφαλίσει την ενεργειακή της ανεξαρτησία και να εκπληρώσει τους κλιματικούς της στόχους, επιβεβαίωσε απόψε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σε διάγγελμά του.

«Για να εγγυηθούμε την ενεργειακή ανεξαρτησία της Γαλλίας, να εγγυηθούμε τον εφοδιασμό της χώρας μας με ηλεκτρική ενέργεια και να επιτύχουμε τους στόχους μας, κυρίως την ουδετερότητα του άνθρακα το 2050, θα ξεκινήσουμε, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, την κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων στη χώρα μας και θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», τόνισε ο ίδιος.

Όπως είχε άλλωσε ανακοινώσει και στα μέσα Οκτωβρίου, η γαλλική κυβέρνηση θα προσφέρει στήριξη 1 δισ. ευρώ στην κρατική υπηρεσία κοινής ωφέλειας Electricite de France (EDF) για την ανέγερση νέων πυρηνικών αντιδραστήρων μέχρι το 2030. Η γαλλική κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα μπορέσει να εξαγάγει την τεχνολογία σε περιοχές που θέλουν να επιταχύνουν την μετάβαση προς καθαρότερα καύσιμα.

Υποχρεωτική η τρίτη δόση

Στο πλαίσιο του ίδιου διαγγέλματος, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19 και τα στοιχεία των νοσηλειών στα νοσοκομεία λόγω της Covid είναι ανησυχητικά και κάλεσε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν.

Η αναμνηστική δόση του εμβολίου θα γίνει υποχρεωτική τον Δεκέμβριο για τους άνω των 65 ετών ώστε να μπορούν να διατηρήσουν το υγειονομικό τους πάσο, όπως είπε. Ο Μακρόν ζήτησε την επιτάχυνση του εμβολιασμού με τις αναμνηστικές δόσεις για τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους πολίτες και είπε ότι μια τρίτη δόση θα δοθεί σε άτομα ηλικίας 50 έως 64 ετών από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Επίσης, προειδοποίησε για την εμφάνιση ενός πέμπτου κύματος λοιμώξεων στην Ευρώπη και προέτρεψε τη μικρή μειονότητα των Γάλλων πολιτών που δεν έχουν εμβολιαστεί να κλείσουν ραντεβού. «Εμβολιαστείτε. Εμβολιαστείτε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας. Εμβολιαστείτε για να ζήσετε φυσιολογικά», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Αναβάλει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι δεδομένης της επιδημίας Covid-19, οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για να προχωρήσει η προγραμματισμένη αναμόρφωση του δαπανηρού συνταξιοδοτικού συστήματος της Γαλλίας.

Η προώθηση της επίμαχης συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης ήταν κεντρικό στοιχείο της εκλογικής πλατφόρμας του Μακρόν το 2017, αλλά διακόπηκε από την πανδημία.

“Από το 2022 και μετά, θα χρειαστεί να λάβουμε σαφείς αποφάσεις όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος”, είπε ο Μακρόν.

Οι προεδρικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τον Απρίλιο του 2022.

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ στην πυρηνική μέχρι το 2030

Ενεργειακή κρίση: Η πυρηνική ενέργεια γίνεται ξανά μέρος της λύσης;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News