Business & Finance Πέμπτη 30/12/2021, 22:16
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ

Γαλλία: Διακοπές στην ηλεκτροδότηση θα φέρει ένα σφοδρό κύμα ψύχους

Γαλλία: Διακοπές στην ηλεκτροδότηση θα φέρει ένα σφοδρό κύμα ψύχους

Η Γαλλία κινδυνεύει να «ξεμείνει» από ηλεκτρική ενέργεια σε περίπτωση ψυχρού αιφνιδιασμού και χαμηλού ανέμου τον επόμενο μήνα, καθώς ένας ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός πυρηνικών αντιδραστήρων της χώρας σταματά για συντήρηση, δήλωσε ο διαχειριστής του δικτύου της χώρας Reseau de Transport d’Electricite (RTE).

Η αυστηρή προειδοποίηση είναι μια υπενθύμιση ότι η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης δείχνει ελάχιστα σημάδια υποχώρησης, παρά την πτώση των τιμών αυτή την εβδομάδα. Οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας ανάγκασαν ορισμένους κατασκευαστές σε όλη την ήπειρο να περιορίσουν την παραγωγή, ενώ οι κυβερνήσεις ανταποκρίθηκαν στην κρίση με φορολογικές περικοπές και επιδοτήσεις, κυρίως για τους καταναλωτές.

Στην ενημερωσή της για τον Ιανουάριο, η Reseau de Transport d’Electricite είπε ότι πιθανότατα θα χρειαστεί να ενεργοποιήσει συμβόλαια που της επιτρέπουν να μειώσει για λίγο την ηλεκτρική ενέργεια σε ορισμένους μεγάλους κατασκευαστές ή ακόμη και να μειώσει την τάση σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών. Ως έσχατη λύση, ενδέχεται να υπάρξουν διακοπές ρεύματος έως και δύο ωρών, είπε η RTE.

Το δίκτυο της Γαλλίας έχει συμβάσεις για να μειώσει έως και 1,1 γιγαβάτ ενέργειας σε μεγάλες χαλυβουργίες και παραγωγούς χημικών, ενώ η μείωση της τάσης στο δίκτυο διανομής θα μείωνε την κατανάλωση ρεύματος κατά περίπου 3% για τρεις έως τέσσερις ώρες, δήλωσε ο Ζαν-Πολ Ρουμπέν, υπεύθυνος τις λειτουργίες του RTE.

«Με βάση τις πιο πρόσφατες προβλέψεις για τον Ιανουάριο, τέτοια μετεωρολογικά φαινόμενα – συμπεριλαμβανομένου ενός ισχυρού ψύχους – φαίνονται πολύ απίθανα για την αρχή του μήνα και ελάχιστα πιθανά για τον υπόλοιπο μήνα», δήλωσε η RTE. Ως εκ τούτου, ο κίνδυνος διακοπής ρεύματος ουσιαστικά αποκλείεται τουλάχιστον για τις αρχές Ιανουαρίου».

Περισσότερο από το ένα τέταρτο των 56 ατομικών αντιδραστήρων της Electricite de France SA έχουν σταματήσει αυτήν τη στιγμή επειδή η πανδημία του κορωνοϊού έχει διαταράξει το πρόγραμμα συντήρησης της εταιρείας κοινής ωφέλειας. Η πρόσφατη ανακάλυψη σφαλμάτων σε ορισμένους αντιδραστήρες ανάγκασε επίσης την EDF να σταματήσει ή να παρατείνει τις στάσεις στις 4 μονάδες.

Η συνολική πυρηνική παραγωγική ικανότητα της EDF στη Γαλλία ανέρχεται συνολικά σε 61 γιγαβάτ. Ωστόσο, μόνο μεταξύ 43 και 51 γιγαβάτ θα είναι διαθέσιμα για το μεγαλύτερο μέρος του Ιανουαρίου, ιστορικό χαμηλό για αυτήν την περίοδο του έτους, δήλωσε η RTE.

Ενώ η διασφάλιση ότι οι πολίτες μπορούν να κρατούν τα φώτα αναμμένα είναι πάντα ένα πολιτικά ευαίσθητο θέμα, οποιοδήποτε μπλακ άουτ θα ήταν πλήγμα για τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ενόψει των προεδρικών εκλογών του Απριλίου. Η κυβέρνησή του έκλεισε τους δύο παλαιότερους αντιδραστήρες της Γαλλίας πέρυσι και κλείνει τους περισσότερους από τους εναπομείναντες σταθμούς παραγωγής ενέργειας της χώρας με καύση άνθρακα για να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα.

Επίσης, οι ισχύοντες κανονισμοί περιορίζουν τη χρήση των τριών μονάδων άνθρακα της Γαλλίας σε περίπου έναν μήνα ετησίως, πράγμα που σημαίνει ότι ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμες για το υπόλοιπο του 2022, ξεκινώντας από τον Φεβρουάριο, εάν χρησιμοποιηθούν όλο τον Ιανουάριο, δήλωσε ο Τομά Βειρένκ, υπεύθυνος για τη στρατηγική της RTE.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News