Business & Finance Τετάρτη 5/01/2022, 12:33
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκάνδαλο Theranos: Πώς η Ελίζαμπεθ Χολμς κορόιδεψε τον πρόεδρο των ΗΠΑ

Σκάνδαλο Theranos: Πώς η Ελίζαμπεθ Χολμς κορόιδεψε τον πρόεδρο των ΗΠΑ

Η καταδικασμένη –πλέον- εγκληματίας Ελίζαμπεθ Χολμς κατάφερε να εξαπατήσει μερικές από τις ισχυρότερες και πλουσιότερες προσωπικότητες της αμερικανικής πολιτικής και επιχειρηματικής σκηνής. Όπως φαίνεται, από τα «δίχτυα» της δεν γλίτωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

«Πραγματικά με ενέπνευσες», είχε πει ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου, όταν ως αντιπρόεδρος επισκέφθηκε το 2015 τα κεντρικά γραφεία της Theranos στην Καλιφόρνια. Εκεί όπου η Ελίζαμπεθ Χολμς ισχυριζόταν ότι άλλαζε τον κόσμο, με την δήθεν επαναστατική τεχνολογία της που επέτρεπε να γίνουν μία σειρά από διαγνωστικές εξετάσεις εύκολα και φθηνά, με μία σταγόνα αίματος.

 

Ως γνωστόν,  η Χολμς εμφανιζόταν την εποχή εκείνη σαν μία θηλυκή εκδοχή του Στιβ Τζομπς και η αποτίμηση της Theranos στα 9 δισ. δολάρια της έδινε τον τίτλο της νεότερης αυτοδημιούργητης δισεκατομμυριούχου. Όμως, η υποτιθέμενη επαναστατική τεχνολογία της δεν δούλεψε ποτέ και η επιχειρηματίας κρίθηκε χθες ένοχη για τέσσερις κατηγορίες, μεταξύ αυτών και της εξαπάτησης των επενδυτών.

Ανάμεσα στα θύματά της είναι και ο Τζο Μπάιντεν, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες του 2015, στις οποίες ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίζεται πλάι στην Χολμς (που τότε είχε καθιερώσει τη «στολή» του Στιβ Τζομπς και με το μαύρο ζιβάγκο).

 

Ο Μπάιντεν δεν έκρυβε το πόσο εντυπωσιασμένος ήταν. «Αυτό είναι έμπνευση. Είναι εκπληκτικό για εμένα, Ελίζαμπεθ, το τι κατάφερες να κάνεις», της είχε πει, σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε τότε η Theranos.

Η επίσκεψη του Μπάιντεν είχε πραγματοποιηθεί λίγους μήνες πριν η Wall Street Journal δημοσιεύσει το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της, με το οποίο «ξεσκέπαζε» την απάτη της Theranos.

 

«Αυτό είναι το εργαστήριο του μέλλοντος. Αυτό που είναι πιο εντυπωσιακό για εμένα είναι ότι όχι απλά κάνεις αυτές τις διαγνωστικές εξετάσεις πιο προσβάσιμες, αλλά χρεώνεις και ιστορικά χαμηλές τιμές, ένα μικρό μέρος από τις σημερινές χρεώσεις, ενώ διατηρείς τα υψηλότερα στάνταρ και δίνεις δύναμη στους ανθρώπους, είτε ζουν στο γκέτο είτε σε μία έπαυλη, φέρνοντάς τους σε θέση να μπορέσουν να πάρουν τον έλεγχο της υγείας τους», έλεγε ο Μπάιντεν.

 

Μάλιστα, ο τότε αντιπρόεδρος δήλωνε ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα «συμμερίζεται το όραμά σου για ένα υγειονομικό παράδειγμα που θα εστιάζει στην πρόληψη».

Πάντως, ο Τζο Μπάιντεν δεν ήταν η μοναδική ισχυρή προσωπικότητα της Ουάσιγκτον που εξαπατήθηκε από την Ελίζαμπεθ Χολμς. Στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας συμμετείχαν οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσιντζερ και Τζορτζ Σουλτς, οι πρώην υπουργοί Άμυνας Τζέιμς Μάτις και Γουίλιαμ Πέρι και οι πρώην γερουσιαστές Μπιλ Φριστ και Σαμ Νουν.

Ανάμεσα στους επενδυτές της Theranos είναι και γίγαντες του επιχειρείν, όπως ο μεγιστάνας των media Ρούπερτ Μέρντοχ, η οικογένεια Γουόλτον των Walmart και η οικογένεια δισεκατομμυριούχων ΝτεΒος (στην οποία ανήκει η υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης Τραμπ, Μπέτσι ΝτεΒος).

Η Χολμς είχε προσκληθεί το 2015 σε δείπνο στον Λευκό Οίκο, προς τιμήν του Ιάπωνα πρωθυπουργού.

Σκάνδαλο Theranos: Πώς η Ελίζαμπεθ Χολμς κορόιδεψε τον πρόεδρο των ΗΠΑ-1
φωτ.: AP

Πλέον, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως 20 ετών για κάθε μία από τις τέσσερις κατηγορίες στις οποίες κρίθηκε ένοχη.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Μέσα στο μυαλό της απατεώνισσας: Το μυστικό σχέδιο της Ελίζαμπεθ Χολμς να γίνει ο Στιβ Τζομπς

Η γέννηση μίας απατεώνισσας: O προ-προ-προ-πάππους της Ελίζαμπεθ Χολμς και το σκάνδαλο Theranos

Ελίζαμπεθ Χολμς: Από την έπαυλη των 135 εκατ. δολαρίων στα 20 χρόνια φυλακή;

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News